Cookie- och Sekretesspolicy


Gör så här när
trappan knarrar

Knarr, narr, knarr. Förr eller senare blir du riktigt irriterad på den knarrande trappan, och det hjälper inte att hoppa över de steg som knarrar – för det kan kräva mycket långa kliv. Problemet ska helst lösas en gång för alla, så att trappan i fortsättningen håller tyst. Oavsett om trappan är öppen eller sluten finns det en lösning.


DEN ÖPPNA TRAPPAN


1. Slå in en kil mellan steg och vang

när du har strukit lim på kilen. För att slagen inte ska skada kilen använder du en kloss att slå på med klubba eller hammare. Får det inte plats någon kil går du till steg 3.

2. Ta bort den del av kilen som sticker ut

Vänta tills limmet har härdat och använd ett vasst stämjärn som eff ektivt skär av kilen. Sätt gärna i fl era kilar så att hela steget stöttas.

3. En nödlösning

Skruva fast en hyvlad 28 x 28 mm list på vangen så tätt intill steget som möjligt. Dra sedan i skruvar genom listen och upp i steget som nu låses fast. Det ser inte så snyggt ut med en list och kilar är ofta mer eff ektiva.

Trappan knarrar

Därför knarrar trappan… Det är sällan man hör knarr eller gnissel i en relativt ny trappa. Men trä är ett levande material, även när det har sågats och hyvlats till brädor. Under alla omständigheter arbetar trä (rör sig). Det utvidgas i värme och drar ihop sig i kyla. Och när de som bor i huset har använt trappan i flera år, så sätter sig stegen. Det är då knarrandet börjar. Och orsaken är ofta att stegen gnager mot eller i vangerna. Det är därför första insatsen ska handla om fogen mellan steg och vanger. Arbetet är förstås lätt när trappan är öppen. Men problemet kan lösas även i en sluten trappa.


DEN SLUTNA TRAPPAN



Problemet är lite besvärligare att lösa när trappan är sluten, eftersom man inte kommer åt undersidan. Det innebär att man måste angripa trappan uppifrån, på den synliga sidan.

Vi visar här hur stegen kan fixeras genom att fylla pu-lim mellan vangen och det knarrande steget. Ibland går det att knacka in kilar ovanifrån, fast det är inte alltid som resultatet blir så snyggt. Knarr kan också komma från skarven mellan plansteg och sättsteg, men prova först att få planstegen att sitta fast.

Hjälper inte detta, kan det vara nödvändigt att dra i tre skruvar uppifrån genom plansteget och ner i sättsteget, men då ska skruvarna täckas av spackel och färg eller pluggas igen.


1. Borra ett hål

genom steget och ner i mellanrummet mellan steg och vang. Borra tre hål snett neråt så långt att borrspetsen kommer ut i hålrummet i vangen utanför plansteget. Borrens diameter kan vara 3–4 mm – inte större.

2. Fukta träet lite grann innan du limmar

Vattnet pressas in genom de borrade hålen med en doseringsspruta. Fyll sedan lite pu-lim i sprutan och pressa i så mycket som möjligt i alla hål. Du kan ev. späda limmet med lite vatten.

Relaterade artiklar

 • Stabilt räcke framför trappan

  Stabilt räcke framför trappan

  12/08 Genväg till starka fogar: Tekniken bakom detta stadiga räcke är lika överraskande som den är självklar. Och lika enkel att utföra som den är effektiv.

  Svårighet 2/4
 • Ny trappa för endast 200 kr/steg

  Ny trappa för endast 200 kr/steg

  03/07 Har du tröttnat på den gamla slitna furutrappan som kanske också gulnat? Se då här hur billigt den kan uppgraderas till en exklusiv mörk trappa.

  Svårighet 3/4
 • 50 år yngre (trappa) på 5 dagar

  50 år yngre (trappa) på 5 dagar

  04/09 Med enkla medel förvandlar vi den slitna 70-talstrappan till en ny och fräsch halltrappa. Se före- och efterbilder – och hur vi gjorde.

  Svårighet 2/4
 • Det knarrar i trappan

  Det knarrar i trappan

  22/10 Trappan till övervåningen knarrar en hel del, och allra mest på vintern. Trappan är öppen och har både vangstycken och steg av furu. Hjälper det att dra i långa skruvar genom stegen och in i vangstyckena?

 • Bygg en stadig stege till loftsängen

  Bygg en stadig stege till loftsängen

  15/10 Vi tänker bygga ett loft ovanför barnkammaren och vill gärna ha en stege dit upp som inte tar så stor plats i rummet. Kan ni hjälpa oss med detta?

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Gör så här när trappan knarrar

Svårighetsgrad

Svårighet 1/4

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss