Cookie- och Sekretesspolicy


3 saker du MÅSTE hinna med före vintern

Har du varit snäll mot ditt hus i år? Har du kommit ihåg att måla träpartier, reparera murfogar, rensning av hängrännorna? I annat fall är det hög tid att rädda vad som räddas kan innan vintern är här.

Snö på taketDet finns en del saker du MÅSTE hinna fixa innan väderleken slår om.

1. Träpartier

Träpartier utomhus som inte täcks av färg är dåligt rustade att klara av vintervädret. Snö och fukt leder snabbt till förruttnelse, och om solen står på så att snön torkar och nattfrosten sedan slår till kan det uppstå frostsprängningar.

Har du kommit ihåg att måla träet är allt gott och väl. Men finns det områden som saknar färg helt eller där färgen har börjat flagna kan du eventuellt hinna med det än, om vädret är fint och du mäter fukthalten i träet (den ska helst ligga under 18 procent).

ÖVERLEVNADSTIPS: Om du inte hinner med det!
Hinner du det inte bör du åtminstone tillämpa förstahjälpen och stoppa skadan. Du kan skydda oskyddat trä mot de värsta skadorna genom att stryka det med ofärgad träolja. Det stänger ute fukten under vintern, så att du kan vänta med att måla det till sommaren

Se också: GUIDE: Så här skyddar du trä


Kolla fogarna. Fogarna ska vara påfyllda och bruket ska sitta fast och inte ha några hål, där fukt kan tränga in.

2. Murverk

Murbruksfogar som börjar vittra sönder och fogar med hål i är en garanterad källa till problem: Fuktiga murbruksfogar och minusgrader är en ödesdiger kombination. När det blir minusgrader utvidgas fogarna tills de sprängs och faller ned.

Du hinner reparera mindre skador och hål i murverket. Har du et nyare hus (från 1960-talet eller senare) kan du köpa ett färdigt reparationsmurbruk eller – om det bara är småskador – ett färdigt murbruk på patron till fogpistolen. Är ditt hus äldre är fogarna troligtvis gjorda med cement, så då bör du köpa kalkmurbruk.

Läs mer om murbruk här: Hitta rätt murbruk

ÖVERLEVNADSTIPS: Om du inte hinner med det!
Om det blir minusgrader innan du hinner med en liten reparation, kan du använda dig av ett gammalt murartrick och blanda lite sprit i murbruket.
Och hinner du det inte alls, ska du försöka hålla de skadade områdena så torra som möjligt, till exempel genom att säkra att hängrännorna inte svämmar över, så att vattnet rinner ned över väggen.Rengör hängrännorna på löven som hösten lövfällning.

3. Rensa dina hängrännor

Det här är kanske det enklaste du kan gör – och samtidigt något som har stor effekt. Om hängrännorna är fyllda med löv och smuts när vintern kommer finns det stor risk för att de förr eller senare fylls med snö och smältvatten, och så småningom svämmas över. Vattnet forsar ned för husets fasad och fönster och då sprider sig fukt och frostsprängningar blixtsnabbt.

Har du riktig otur kan smältvattnet rinna bakom hängrännan och in under ditt tak, där det i värsta fall kan rinna in i huset.

Upp på en stege och skrapa ut all smuts ur rännorna – och kontrollera änden på stuprören, om det finns ett lock till en sandfångsbrunn. Finns det en sådan ska du ta av locket och gräva upp gamla blad och slam ur brunnen, så vattnet har fri åtkomst till avloppet på sidan av röret.

Se också: Gör hängrännan redo för regn och snö

ÖVERLEVNADSTIPS: Om du inte hinner med det!
Är rännorna fulla av snö och is som inte kan rinna undan för att de inte är rensade, så finns det ingen genväg: Det måste bort. Undvik att hacka i isen, för du skadar troligen hängrännorna. Ljummet vatten kan kanske töa upp det värsta och om du har tur får du hjälp av solen en klar dag (men du kommer att banna dig själv för att du inte rensade rännorna i tid).

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Gör huset redo för vintern

Relaterade artiklar

 • GRATIS kalender: Huset året runt

  GRATIS kalender: Huset året runt

  02/01 När ska gräset klippas för sista gången – och när ska häcken ansas? Med vår årskalender får du hjälp att se till att hus och trädgård håller längre.

 • Ta bort en vägg - utan att lämna spår

  Ta bort en vägg - utan att lämna spår

  06/12 Här visar vi hur du river en vägg och utplånar ALLA spår på väggar, golv och tak. Det går faktiskt. Du behöver bara en bra plan!

  Svårighet 2/4
 • Gör huset redo för skyfall

  Gör huset redo för skyfall

  31/08 När regnet står som spön i backen hänger avlopp och hängrännor inte alltid med. Du kan själv göra en hel del för att undvika det, och du kan börja redan nu!

 • Gør huset klar til skybrud

  Gør huset klar til skybrud

  31/08 Når regnen vælter ned, kan tagrenderne og kloakkerne ikke altid følge med. Du kan selv gøre noget for at undgå det, og du kan komme i gang allerede nu!

 • 9 TIPS: ”Nytt” hus för en billig peng

  9 TIPS: ”Nytt” hus för en billig peng

  23/08 Vårt "före"-hus är onekligen trist att se på. Vi fräschar upp det med bland annat en taktvätt och en ny, snygg fasad. Se den stora förvandlingen här!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Ventilation av luftspalt mellan väggar?

Jag ska bygga in en carport som binder samman ...

Betongprimer?

Betongprimerns funktion är åtminstone delvis ...

Timmerstuga

Har en äldre timmerstuga där timret verkar ha ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss