Cookie- och Sekretesspolicy


Ligger ditt hus i farozonen?

Kanske har du en osynlig mördare i ditt hem. En som till och med är lömskare än den ondaste skurk: den varken syns, luktar, smakar eller känns. Men varje år ger den upp till 500 svenskar lungcancer. Och bara du kan stoppa den från att angripa dig och din familj.

Radon

Du gör säkert vad du kan för att skydda dig och din familj mot trafikolyckor och andra faror. Men vad gör du för att skydda dig och din familj mot den radioaktiva och cancerframkallande gasen radon, som utgör en ännu större fara? En fara, som kanske finns i ditt hem.

Radon är en naturligt förekommande ädelgas som finns i luft, vatten och jord. Men du kan inte se gasen, inte känna någon lukt, inte höra eller smaka den. Och den gömmer sig i jorden runt om och under ditt hus, i byggmaterial och i vatten. Kanske i koncentrationer som är skadliga.

Cirka 400.000 svenska hushåll har ett radonvärde högre än riktvärdet. Saneringen av radon går dock långsamt. Ligger ditt hus i farozonen? På kartan i artikeln kan du få en fingervisning, men det finns bara ett sätt att vara helt säker: Du kan själv mäta radonhalten i ditt hus. Det är som tur är ganska enkelt att göra, och när du vet säkert kan du vidta åtgärder.

Vad är radon?

Radon är ett grundämne, en radioaktiv ädelgas med beteckningen Rn och atomnummer 86. Gasen är mycket flyktig och tränger in även i de minsta springorna i ditt hus.

Gasen är inte farlig i sig själv, men när den bryts ner bildar den partiklar som är cancerframkallande, och i Sverige uppskattar strålsäkerhetsmyndigheten att radon är en bidragande orsak till upp till 500 lungcancerfall per år. Därför ska du säkra ditt hus mot radon.

Hämta artikeln och läs mycket mer om den radioaktiva ädelgasen. Du kan bland annat se om du bor i ett område med hög radonnivå. Du kan även läsa om hur du får ned nivån så att du är utom fara.

Relaterade artiklar

 • Hur kan jag hålla mössen ute?

  Hur kan jag hålla mössen ute?

  07/09 De må se söta ut, men möss är definitivt skadedjur som kan vålla ditt hus stora skador. Läs om hur du säkrar ditt hus mot de små kräken.

 • Skyfall på ingång: 6 saker du MÅSTE göra nu!

  Skyfall på ingång: 6 saker du MÅSTE göra nu!

  31/07 När SMHI varslar om skyfall gäller det att vara snabb. Här är 6 snabba åtgärder som begränsar skadan och stoppar det stigande avloppsvattnet.

 • GRATIS kalender: Huset året runt

  GRATIS kalender: Huset året runt

  02/01 När ska gräset klippas för sista gången – och när ska häcken ansas? Med vår årskalender får du hjälp att se till att hus och trädgård håller längre.

 • Ta bort en vägg - utan att lämna spår

  Ta bort en vägg - utan att lämna spår

  06/12 Här visar vi hur du river en vägg och utplånar ALLA spår på väggar, golv och tak. Det går faktiskt. Du behöver bara en bra plan!

  Svårighet 2/4
 • 3 saker du MÅSTE hinna innan vintern

  3 saker du MÅSTE hinna innan vintern

  06/10 Är ditt hus redo för vintern? Annars är det HÖG TID att förbereda det för minusgrader och snö. Är det redan för sent kan du använda dig av våra överlevnadstips.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Radon: Ligger ditt hus i farozonen?
 • Radon: Ligger ditt hus i farozonen?
 • Radon: Ligger ditt hus i farozonen?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss