Cookie- och Sekretesspolicy


Så slipper du oväsen från grannen ovanför

Oljud från personer på våningen över dig kan till stor del försvinna, utan att dina plågoandar behöver ändra sina vanor. Och det gäller oavsett om det är din egen familj som väsnas på övervåningen eller om du bor i lägenhet och har tröttnat på bullret från grannen ovanför.

När du vill få bort ljudet från ett rum är det bra att känna till de olika slags ljud som kan förekomma: luftljud, stegljud och efterklang (rumsklang). De ska dämpas var för sig och på olika sätt.

Luftljud

Luftljud stoppas effektivt om du gör det nya innertaket lufttätt. Skulle det finnas en springa runt ett av de rör som går igenom bjälklaget, så kommer det att passera mera luftljud genom den lilla springan än genom resten av innertaket!

Stegljud

Stegljud dämpar du genom att hindra materialen i bjälklaget att leda ljudet vidare. Viktiga faktorer i den processen är vikt och massa. Det krävs helt enkelt betydligt mer ljud för att få tre lager gipsskivor att vibrera – och därmed sända ljud vidare – än en tunn takpanel. En annan viktig faktor är att det inte får finnas kontakt mellan ytorna så därför monterar vi det nya taket i hängare. En tredje viktig faktor är att svängningar i luften mellan ytorna elimineras med till exempel mineralull.

Stegljud kan också dämpas eller begränsas vid källan. Men det förutsätter att rummet ovanför är en del av din bostad. Du kan lägga mattor på golvet, lägga ett stegljudsdämpande underlag under golvet, sätta filttassar under möblerna och låta skorna stå i hallen.

Rumsklang

Rumsklang är det ljud som uppstår i rummet. Det dämpas bäst med textilier som mjuka mattor och gardiner och med möbler och liknande. Om du vill dämpa rumsklangen med ditt tak, så har det ingen betydelse vad som finns i taket utan vad du använder som beklädnad. Då duger endast akustikskivor och liknande.

Taket ska dämpa ljud från våningen ovanför. Det gäller luftljud som kommer från till exempel tv:n, ett samtal eller en skällande hund. Men det ska också dämpa stegljud från personer som går på golvet. Det ska dessutom dämpa ljud från en tvättmaskin som dansar under centrifugering och stolar som dras över golvet.

Läs också: Bygg ett gipstak som stoppar oljud

Relaterade artiklar

 • Hur fäster jag den sista skivan?

  Hur fäster jag den sista skivan?

  30/11 Jag ska bygga en vägg av multiplattor. Men jag är osäker på hur jag limmar fast den sista skivan i varje rad. Har ni några goda råd?

 • Varför ligger det jord under golvet?

  Varför ligger det jord under golvet?

  13/11 Jag ska lägga nytt golv på andra våningen och det ligger kolstybb mellan bjälkarna. Bör jag ta bort det och ersätta med isolering av mineralull?

 • 3 saker du MÅSTE hinna innan vintern

  3 saker du MÅSTE hinna innan vintern

  06/10 Är ditt hus redo för vintern? Annars är det HÖG TID att förbereda det för minusgrader och snö. Är det redan för sent kan du använda dig av våra överlevnadstips.

 • Gör huset redo för skyfall

  Gör huset redo för skyfall

  31/08 När regnet står som spön i backen hänger avlopp och hängrännor inte alltid med. Du kan själv göra en hel del för att undvika det, och du kan börja redan nu!

 • Gør huset klar til skybrud

  Gør huset klar til skybrud

  31/08 Når regnen vælter ned, kan tagrenderne og kloakkerne ikke altid følge med. Du kan selv gøre noget for at undgå det, og du kan komme i gang allerede nu!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss