Cookie- och Sekretesspolicy


Sätt in ett nytt innertak

De gamla takplattorna ska fräschas upp med ett helt nytt trätak. Men innan vi börjar måste den översta listen i dörrinfattningen plockas bort så att taket får plats.

Om spikarna är svåra att lossa kan det hjälpa att knacka till listen, så att spikhuvudena kommer ovanför träytan och kan plockas bort med en hovtång. Om infattningen sitter fast ordentligt, som här, kan man behöva lossa den lodräta infattningen också. Då går det lättare att få bort den övre.

Mät nu upp hur långa takplankorna kan vara. Innan du börjar såga och montera är det bra att hålla upp en takplanka så att man ser att allt passar. Här behöver den lodräta infattningen justeras i ena änden. Och även lite i den här änden. Justeringarna markeras.

Såga av de små bitarna. Här kommer en multicutter väl till pass. Det är svårt att komma till med en vanlig såg. Mät nu upp hur många plankor som ska användas. Här behöver du använda ett knep: mät först från ena hållet, markera och mät sedan från andra hållet och lägg ihop de båda måtten.

Nu kan den första plankan kapas till. Här behöver vi såga ur för ledningarna som går upp i taket.Ursågningens bredd markeras. Och hantverkaren märker ut hur långt in i plankan den ska gå. Ursågningen markeras på frihand. Såga in i plankan från båda sidor och knäck bort den lilla biten.

Nu kan den första takplankan sättas upp och knackas på plats. Takplankorna är försedda med fjäder och not. Kom ihåg att vända fjädern utåt. Väggen är inte helt rät, så en bit av plankan måste sågas av för att passa. Annars fortplantar sig skevheten via övriga plankor och monteringen blir svårare, samtidigt som taket hamnar snett.

Den lilla biten sågas lättast till med en sticksåg. Innan du fortsätter ska du kontrollera att det är lika långt från den första plankan till den andra väggen i båda ändarna på plankan.Här stämmer måtten. Om det inte hade varit fallet skulle du nu ha fått såga till plankan så att avståndet blivit detsamma. Annars hade det blivit problem att få upp den sista plankan.

Den första spiken fästs med spikpistol. Spiken skjuts i vinkel genom kanten. Även om det är frestande får du inte skjuta fast taket genom själva fjädern. Då får du nämligen inte dit nästa takplanka. Det är bara här man behöver spika i båda sidorna. Den yttersta spikraden som nu syns väl kommer att döljas av en skugglist.

Takplankorna är 12 mm tjocka, ungefär lika tjocka som det gamla taket. Därför väljer hantverkaren att fästa dem med 45 mm dyckert. Nu är det värsta över. Påföljande plankor ska bara tryckas på plats och skjutas fast. Spikarna följer en rät linje, det blir snyggast så. Tre spikar i varje planka räcker när taket inte är bredare än så här. Spikarna fästs i samma reglar som det gamla taket satt i. De sitter normalt med 40-60 cm mellanrum. Det passar bra även här.

Arbetet går snabbt och lätt ända tills sista plankan ska upp. Här vållar en kabel lite besvär, den måste lossas. Och en bit av plankan måste sågas av så att kabeln får plats. Annars passar plankan bra och kan bara tryckas upp över karmen. Slutligen pressas den i läge med hjälp av ett stämjärn. Nu är det nya taket klart. Det tog faktiskt knappt en timmes arbetstid.

Relaterade artiklar

  • Gipsa lutande tak

    Gipsa lutande tak

    07/06 VIDEO: Det händer ofta att taket som gipsskivan ska ansluta till är skevt. Snickaren har ett bra trick för att kompensera för det.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss