Cookie- och Sekretesspolicy


Sund sockel ger ett sunt hus

Det är nästan som att vinna på tips, om du renoverar den gamla sockeln genom att lägga på ny puts och isolera under marknivå. Delen över jord blir snyggare att se på, du sparar energi och sist men inte minst: huset förstärks och håller längre.

Din villa blir förkyld om den får våta fötter. För när kyla och fukt kan tränga in i sockeln (grundmuren), så kommer också resten av väggen att angripas. Resultatet blir fuktiga väggar och dåligt klimat inomhus. Anledningen till att vi reparerar sockeln på denna villa är inte att få huset snyggare. Visst blir det synliga resultatet märkbart när man tar bort gammal ful och skadad puts, lägger på isolering och täcker den synliga delen med ny puts. Men varken utseendet eller förbättrad uppvärmningsekonomi är den egentliga orsaken. Det är nämligen nödvändigt att rädda huset från fuktangrepp. Från början var tanken att lappa några hål, där putsen hade lossnat.

Men när muraren kom och såg närmare på sockeln, var han säker på att lösningen krävde en större operation. När putsen lossnar, som den hade gjort här, beror det på att man från början har använt ett för starkt bruk. Det har varit för mycket cement i bruket. Och när putsbruket är starkare än underlaget, så sprängs det loss – förr eller senare. En annan faktor som bidrog till skadan var att cementbruket hade kastats på och avslutats upptill med en smal vågrät kant. Då kan det inte resultera i annat än en skada. För vattnet tränger så småningom in bakom den nya putsen, och efter ett tag sprängs den helt enkelt bort. Den enda lösningen var att knacka bort all puts på sockeln och börja om från början.

Relaterade artiklar

 • Gör grundmuren torr och varm

  Gör grundmuren torr och varm

  03/07 Isolera grundmuren utvändigt och avsluta med ett armerat putsskikt, så får du inte bara en stark och hållbar vägg. Du får dessutom en varmare och skönare källare utan att värmekostnaden ökar.

  Svårighet 3/4
 • Laga hål i putsen

  Laga hål i putsen

  09/05 VIDEO: Husets sockel är extremt utsatt för fukt och därmed en del av bostaden som det gäller att hålla ögonen på. Börjar putsen falla av måste sockeln repareras omedelbart, så att fukten inte tränger in i grunden.

 • Var försiktig med dolda kablar

  Var försiktig med dolda kablar

  19/11 Det kan snabbt bli dyrt om borrmaskinen träffar ett rör eller en ledning. Med Gör Det Självs multidetektor hittar du de dolda installationerna.

 • MÅSTE det vara gipsskruvar?

  MÅSTE det vara gipsskruvar?

  16/11 Jag ska resa en gipsskivevägg och har en del spånskruvar hemma. Kan jag inte använda dem i stället för gipsskruvar?

 • Vad finns det inuti väggen?

  Vad finns det inuti väggen?

  21/10 Jag ska renovera mitt hus och behöver veta vad väggarna är gjorda av. Finns det något enkelt sätt ta reda på om det är gips, betong eller tegel?

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Sund sockel ger ett sunt hus
 • Sund sockel ger ett sunt hus
 • Sund sockel ger ett sunt hus

Svårighetsgrad

Svårighet 4/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss