Cookie- och Sekretesspolicy


Ditt hus är en tickande bomb!

När man har en villa kämpar man också med tiden. Varje del av huset har ett bäst före-datum. För några delar ligger det 100 år fram, medan andra närmar sig tidsgränsen. Du sitter på en bomb, men är du vaken gör det inget.


Genom att byta ut de gamla kopplade fönstren får du lägre uppvärmningskostnader och samtidigt förlänger du livslängden.

När en arkitekt samarbetar med en byggnadsingenjör om ett nytt hus använder de sig av tre åldersbegrepp. Byggnadsdelen ska hålla i 50 år, i 100 år eller i 150 år – minst. Våra försäkringsbolag använder sig däremot av en helt annan beräkning baserad på hur snabbt en byggnadsdel kan avskrivas ekonomiskt.

Om försäkringsbolaget gör en uppskattning av hur länge en takbeläggning med en given taklutning kan hålla så är det bara en uppskattning som används vid bedömning av åldersavdrag efter en skada. Men för varje aktuellt fall tvingas man se på hur länge delen rent faktiskt har hållit, hur den har underhållits, hur konstruktionen ser ut och om den påverkas av väder och vind etc. Men dessa uppskattningar av den tekniska medellivslängden för olika byggnadsdelar kan vara till stor hjälp för en villaägare. För det vore ju smart att ha betalt de olika byggnadsdelarna när de är avskrivna ...

Uppskattningarna finns på Internet på ett antal sidor, som du hittar om du ber Google leta efter ”Teknisk livslängd” för byggnadsdelar. Kolla också med ditt eget försäkringsbolag vilka uppskattningar som används. I Danmark har man däremot vågat sig på att ange hur lång livslängd en byggnadsdel har under förutsättning att man inte gör något. Vi har kikat lite på dessa informationer och har tagit fram några exempel.

I våra tabeller betyder ett F försäkringsbolagens avskrivningstid (på utvalda ställen) och ett L betyder livslängd från dansk information.

UNDERLAGSTAK

Det är väl nästan en regel att man i dag har ett underlagstak och allra vanligast är det fasta råsponttaket, men det kan även vara av plywood, masonit och vinyl. Underlagstaket bör ha samma eller längre livslängd som takbeläggningen eftersom man inte kan byta underlagstak utan att ta bort hela takbeläggningen. Här är några exempel.

MATERIAL F L
Fast tak klätt med takpapp under takpannor 30 80
Fast tak klätt med takpapp 20 60
Bitumenduk och oljehärdad masonit under takpannor 30 60
Bitumenduk och oljehärdad masonit under plåt 20 40
Polyetenplast under tegel 20 40
Polyetenplast under plåt 15 20


VINDSKIVOR/TAKFOTSBRÄDOR

Från början har man nog tänkt att vindskivor och takfotsbrädor ska vara offerträ, alltså trä som man är beredd att byta ut ganska ofta eftersom träet sitter på utsatta ställen. Men placeringen innebär också att de skyddar andra delar av taket som är viktiga. Uppskattningarna nedan är för fyra olika varianter, men vi får inte glömma att man också kan välja kompositmaterial och fibercement, som båda har lång livslängd.

MATERIAL F L
Målad, vattbräda av metall 20 70
Tryckimpregnerad och målad 20 60
Tryckimpregnerad 20 40
Obehandlad 10 20


HUVAR OCH HÄNGRÄNNOR

Ventilationshuvar, stuprör, hängrännor, vinkelrännor, täckprofiler och takfotsplåt brukar man klassa gemensamt och livslängden brukar vara mycket lång. Men det är mycket viktigt att du undersöker hur det är på din villa och inte nöjer dig med uppskattningarna, som trots allt endast gäller teknisk medellivslängd. Hängrännor och stuprör av plast kan ha mycket kort livslängd om de utsätts för strängkyla och is och sprängs av kylan (gäller ofta endast gamla delar).

MATERIAL F L
Huvar, profiler, hängrännor av metall 35 80
Huvar, profiler, hängrännor av plast 20 60


YTTERTAK

Du kan lätt komma åt yttertaket (om villan inte består av mer än högst två plan) och du kan lika gärna välja ett billigt tak med kort livslängd som ett dyrt tak med lång livslängd. Det är ingen större skillnad mellan den ekonomiska livslängden för ett tegeltak och ett papptak (se nedan). Det viktigaste är väl att taket håller medan du bor i huset och att det verkligen passar i stil till huset. För byte av tak krävs en byggnadsställning. Ett gott råd är att undvika att falla för den färg på takbeläggningen som är modern just nu..

MATERIAL F L
Tegelpannor >30 >100
Betongpanno 30 60
Korr. plåt på pappklätt tak 35 60
Halmtak/Agtak >30 50
Bandfalsad plåt på underlagstak 35 40
Papptak på råspont, två skikt 30 30
Eternitskivor med/utan asbest 30 30


YTTERVÄGGAR

Det finns nästan inte två ytterväggar som är likadana, även om materialet är detsamma. De vänder åt olika håll, har murats på olika sätt, något står i skugga och andra i starkt solsken. Det är också stor skillnad mellan de olika materialen som används. En träfasad ska underhållas regelbundet och håller i kanske 700 år – det har vi exempel på i Sverige. Tegel håller också mycket länge, men fogarna måste ses över och repareras ganska regelbundet. Här är ett urval.

TYPER F L
Tegelvägg 40 Obegränsad
Brädor och k-virke 40 Obegränsad
Lättbetong med ytbehandling 40 >100
Betong 40 100
Träpanel utan målning 10 70
Lättbetong utan ytbehandling 60 60
Puts på tegel 30 50
Puts på mineralull 20 40
Eternit 30 30
Puts på trävägg 10 20


FÖNSTER

Fönster av hög kvalitet håller mycket länge. Ja, man kan nästan säga hur länge som helst bara de underhålls på rätt sätt. Nackdelen är att vi har utvecklat energifönster och därför ersätter vi gamla funktionsdugliga fönster för värmens skull. Men det finns förstås fönster vars träverk ruttnar.

TYPER F L
Hårt trä (kärnvirke, ädelträ) 40 Obegränsad
Mjukt trä, vakumimpregnerat 25 60
Trä och metall 25 40
Metall 25 Obegränsad
Plast 25 70


FASTA RÖR OCH RADIATORER

Rörinstallationer borde hålla i evighet för det orsakar problem när ett rör rostar. Men nu ser vi hur många ingjutna rör från 70-talet blir otäta och orsakar stora skador, som kostar mycket att åtgärda. Men det stämmer ju med rörens livslängd. Skadorna kan förhindras endast om rören ersätts. Det bästa är att lägga rör i tomrör för då kan de bytas på ett enkelt sätt.

TYPER F L
Värmerör, koppar 40 100
Tappvattenrör, koppar, rostfritt, plast 40 80
Brunnar, avloppsrör, gjutjärn, plast 40 80
Värmerör, stål och plast 40 70
Radiatorer, gjutjärn 40 70


TAKFÖNSTER

I Skandinavien hade vi i stort sett endast ett slags takfönster förr. De var ofta av järn och har nästan alla ersatts av moderna typer, som är byggda för att inte kräva mycket underhåll.

TYPER F L
Trä med metallkappa 25 60


GOLV

Det mesta av golvkonstruktionen ligger så skyddad att man inte kan ange någon livslängd för den. Skador inträffar individuellt och kan orsakas av byggfusk så att det nästan är meningslöst att ange en förväntad livslängd. Här anger vi den endast för den synliga delen och den gäller vid underhåll.

TYPER F L
Massiva trägolv 40 >100
Lamellparkett 40 70
Linoleum 20 50
Vinyl, laminat och kork 15 30
Mattor och nålfilt 15 20


Ladda ned hela artikeln och läs vad du kan göra för att förebygga och stoppa skador på ditt hus.

Relaterade artiklar

 • Skyfall på ingång: 6 saker du MÅSTE göra nu!

  Skyfall på ingång: 6 saker du MÅSTE göra nu!

  31/07 När SMHI varslar om skyfall gäller det att vara snabb. Här är 6 snabba åtgärder som begränsar skadan och stoppar det stigande avloppsvattnet.

 • GRATIS kalender: Huset året runt

  GRATIS kalender: Huset året runt

  02/01 När ska gräset klippas för sista gången – och när ska häcken ansas? Med vår årskalender får du hjälp att se till att hus och trädgård håller längre.

 • Ta bort en vägg - utan att lämna spår

  Ta bort en vägg - utan att lämna spår

  06/12 Här visar vi hur du river en vägg och utplånar ALLA spår på väggar, golv och tak. Det går faktiskt. Du behöver bara en bra plan!

  Svårighet 2/4
 • 3 saker du MÅSTE hinna innan vintern

  3 saker du MÅSTE hinna innan vintern

  06/10 Är ditt hus redo för vintern? Annars är det HÖG TID att förbereda det för minusgrader och snö. Är det redan för sent kan du använda dig av våra överlevnadstips.

 • Gör huset redo för skyfall

  Gör huset redo för skyfall

  31/08 När regnet står som spön i backen hänger avlopp och hängrännor inte alltid med. Du kan själv göra en hel del för att undvika det, och du kan börja redan nu!

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • HUS: Ditt hus håller inte för evigt!
 • HUS: Ditt hus håller inte för evigt!
 • HUS: Ditt hus håller inte för evigt!

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss