Cookie- och Sekretesspolicy


Byta ut hörnstenar

Hörnstenar kan lätt skadas, till exempel om du slår i med skottkärran, bilen eller andra hårda föremål. Lyckligtvis är de lätta att byta ut.

Använd en kasserad fogsvans och börjar med att såga ur fogen över den trasiga stenen. Var noga med att inte såga förbi stenens längd. Det är onödigt att förstöra för mycket fog.

Därefter sågar du ut den nedre fogen. När båda fogarna är ursågade, slår man med en mejsel in i den lodräta stötfogen. Det är bra att använda en mejsel med handtag av gummi, som skyddar handen, om du slinter med släggan.

När stötfogen är urknackad vänder man mejseln och knackar i vinkel på hörnstenen så att den lossnar. Därefter kan man lirka ut den. Hålet där stenen suttit ska rensas från gammalt bruk. Stenytorna ska vara helt rena. Innan den nya stenen sätts i ska man förvattna hålet, så att stenarna inte omedelbart suger ur vattnet ur bruket.

Genom att förvattna får man också bort damm och smuts, och bruket fäster bättre mot stenytorna.

Med en liten reparationsslev lyfter man i bruk i hålet och jämnar ut den i ett 1,5 cm tjockt lager. De sidor av stenen som ska sitta mot det övriga murverket täcks med bruk innan stenen sätts in i hålet. Med hjälp av reparationssleven styrs stenen på plats.

Med ett litet vattenpass kollar muraren av att stenen fluktar med det övriga murverket på båda sidor. Nu när stenen är på plats är det dags att foga. Fogbruket trycks försiktigt in i fogen, så att det inte åker ner i hålrummet mellan väggarna.

Sist av allt fyller man de lodräta stötfogarna. Fogen packas med en avsågad bit av ett kvastskaft så att den blir likadan som de övriga fogarna i murverket. Nu behöver man bara ta bort fogresterna med murtvätt, och hörnet är så gott som nytt.

Relaterade artiklar

 • Snyggt och säkert golv under braskaminen

  Snyggt och säkert golv under braskaminen

  26/01 Lägg ett snyggt fiskbensgolv under braskaminen och avsluta med en dekorativ tegelmur till veden.

  Svårighet 3/4
 • SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  11/10 Tunnputs, finputs, spritputs eller rent av säckskurningsputs – vad ska du välja? Oavsett innebär resultatet en jättelyft för din fasad. Se här hur du gör!

 • FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  13/09 VIDEO: Det här uthuset är klätt med spårade skivor på baksidan, men ska kläs med en traditionell lockpanel på gavlarna. Det innebär att den inre brädan överlappas av två andra brädor. De här brädorna är 10 cm breda och vi har ...

 • Täck med fasadplankor

  Täck med fasadplankor

  19/08 VIDEO: Öppningen mellan väggen och stolpen ska kläs med väggpanel så att det blir lä i trappan. För att kunna göra fast plankorna ordentligt monteras en regel på stolpen.

 • Lockpanel

  Lockpanel

  19/08 VIDEO: En mycket vanlig fasadbeklädnad på trähus i norden är lockpanelen. Breda brädor, exempelvis 25 cm som här, monteras på ett fasadskelett med en skruv i ena sidan. Man kan också sätta skruven mitt i brädan, men det får ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss