Cookie- och Sekretesspolicy


Måla så det håller

Det finns ingen enkel genväg när det är dags att måla om fasaden. Om du vill ha ett resultat som håller i många år gäller det att vara noggrann med förarbetet, som är den del av hela projektet som tar allra längst tid.

Måla så det håller

Men det lönar sig att tvätta rent, anstränga sig för att fixa alla småskador och sedan maskera och täcka över det som inte ska målas. Då blir du belönad för din insats. Du slipper måla om de närmaste 10 åren!

Puts kan se ut på många sätt men oavsett hur fasaden har putsats så kräver den ett regelbundet underhåll med ommålning för att den ska hålla sig snygg. Med rätt färg kan du slippa att måla om de närmaste åtta–tio åren, men en av förutsättningarna för den långa livslängden är att förarbetet har utförts på rätt sätt.

När det handlar om att måla, så innebär förarbetet att du har tvättat fasaden så att den är ren, fast och har en jämn yta. Då fäster den nya färgen bäst. Det är också viktigt att reparationer utförs så noga som möjligt och med samma slags puts som har använts från början. Annars syns dina reparationer tydligt och skämmer den nymålade fasaden.

En annan viktig sak är att putsen är torr innan du målar. En tumregel är att 1 mm puts torkar på ett dygn om det är 20 grader i luften. Ett helt nyputsat hus bör däremot inte målas förrän efter två år.

Relaterade artiklar

 • Vårens stora husesyn

  Vårens stora husesyn

  19/03 Våren är på väg - men det som gömts i snö kommer fram i tö och de skador som vintern orsakat på bostaden avslöjas tydligt.

 • SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  11/10 Tunnputs, finputsning, spritputs eller rent av säckskurningsputs – vad ska du välja? Oavsett ger innebär resultatet en jättelyft för din fasad. Se här hur du gör!

 • FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  13/09 VIDEO: Det här uthuset är klätt med spårade skivor på baksidan, men ska kläs med en traditionell lockpanel på gavlarna. Det innebär att den inre brädan överlappas av två andra brädor. De här brädorna är 10 cm breda och vi har ...

 • Täck med fasadplankor

  Täck med fasadplankor

  19/08 VIDEO: Öppningen mellan väggen och stolpen ska kläs med väggpanel så att det blir lä i trappan. För att kunna göra fast plankorna ordentligt monteras en regel på stolpen.

 • Lockpanel

  Lockpanel

  19/08 VIDEO: En mycket vanlig fasadbeklädnad på trähus i norden är lockpanelen. Breda brädor, exempelvis 25 cm som här, monteras på ett fasadskelett med en skruv i ena sidan. Man kan också sätta skruven mitt i brädan, men det får ...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Måla så det håller
 • Måla så det håller

Svårighetsgrad

Svårighet 2/4

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss