Cookie- och Sekretesspolicy


Traditionell lockpanel

Det här uthuset är klätt med spårade skivor på baksidan, men ska kläs med en traditionell lockpanel på gavlarna. Det innebär att den inre brädan överlappas av två andra brädor. De här brädorna är 10 cm breda och vi har valt ett överlapp på 2,5 cm på båda sidor. Det betyder att det optimalt ska vara 15 cm från framkant till framkant i den inre raden.

Det här uthuset är klätt med spårade skivor på baksidan, men ska kläs med en traditionell lockpanel på gavlarna. Det innebär att den inre brädan överlappas av två andra brädor. De här brädorna är 10 cm breda och vi har valt ett överlapp på 2,5 cm på båda sidor.

Det betyder att det optimalt ska vara 15 cm från framkant till framkant i den inre raden. Exakt rätt mått får man genom att dividera den sträcka som ska kläs, alltså 227,5 cm, med 15.

Det ger ett avstånd på 15,17 cm vilket innebär att det ska vara 15,17 cm från framkant till framkant på den inre raden för att det ska gå jäms upp och man ska slippa kapa till några brädor i mindre bitar. Måttet ritas ut mellan stolparna.

För att få luft mellan träfasadens underkant och stenläggningen lägger hantverkaren en planka på stenarna. Lägger man an brädklädnaden mot den kommer fasaden att följa underlaget. Nu kan vi mäta hur lång den första brädan ska vara.

Gliporna kommer att täckas senare, så man måste inte mäta exakt på millimetern. Brädorna läggs an vid markeringarna och görs fast, här med spik, mitt i virket. Har du ingen spikpistol kan du lika gärna skruva fast brädorna med hjälp av en skruvdragare.

Spikarna i det inre lagret är 80 mm långa och det ska skruvarna också vara, om såna används. Till exempel Climate-skruvar på 5x80 mm. Hantverkaren mäter upp längderna och sågar till brädorna efterhand.

Därmed är han säker på att varje bräda passar i längd. Om taklutningen är mindre än här är det lättare att såga till flera brädor samtidigt. Kom ihåg att det är brädornas kärnsida som ska vändas utåt när den inre raden placeras.

Det är den sida som ådringen buktar in mot. Det går snabbt att sätta upp lockpanelen med hjälp av en spikpistol, men är man inte van att använda en dylik, kan det vara svårt att fästa spikarna exakt lika.

Det går lättare med en skruvdragare. När det innersta lagret brädor sitter på plats ska det yttersta lagret i lockpanelen monteras med 2,5 cm överlapp åt båda sidor. Sätt av det måttet från ena kanten på alla brädor.

Det yttre lagret monteras med två spikar i varje mellanrum. Spikarna får inte gå igenom det undre lagret, utan bara gå genom tomma luften och sedan fästa i den bakomvarande regeln. Ytterlagret klämmer fast det undre lagret.

Då kan varje bräda arbeta en smula, utan att det påverkar konstruktionen – brädorna spricker inte. Råvirke som det här ger sig alltid en aning. Till det andra lagret behöver man längre spikar eller skruvar.

Här använder vi 100 mm långa spikar. De sista spikarna ska in i virket och för att det ska se riktigt fint och likartat ut använder hantverkaren ett vattenpass för att väga in placeringarna.

Han använder skruvdragaren i stället för spikpistolen, så att han är helt säker på att han får en fin och rät linje skruvar. Lockpanel är en enkel, snygg och stabil metod för att klä en fasad. Den är användbar för alla sorters skjul eller mindre hus.

Relaterade artiklar

 • Klassisk gavelbeklädnad

  Klassisk gavelbeklädnad

  18/08 VIDEO: På den här väggmodellen ska hantverkaren visa hur man klär en gavel på det klassiska sättet. Det allra viktigaste är att först mäta taklutningen. Det kan man göra med exempelvis en smygvinkel och ett vattenpass.

 • Ny träpanel på ett lätt sätt

  Ny träpanel på ett lätt sätt

  08/04 Har träpanelen börjat se sliten och trist ut? Förtvivla inte! I många fall räcker det med att bara sätta nya brädar ovanpå de gamla.

  Svårighet 3/4
 • SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  11/10 Tunnputs, finputs, spritputs eller rent av säckskurningsputs – vad ska du välja? Oavsett innebär resultatet en jättelyft för din fasad. Se här hur du gör!

 • Täck med fasadplankor

  Täck med fasadplankor

  19/08 VIDEO: Öppningen mellan väggen och stolpen ska kläs med väggpanel så att det blir lä i trappan. För att kunna göra fast plankorna ordentligt monteras en regel på stolpen.

 • Lockpanel

  Lockpanel

  19/08 VIDEO: En mycket vanlig fasadbeklädnad på trähus i norden är lockpanelen. Breda brädor, exempelvis 25 cm som här, monteras på ett fasadskelett med en skruv i ena sidan. Man kan också sätta skruven mitt i brädan, men det får ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Semester.. GDS hemsida (utlagda artiklar) verkar inte uppdateras..

Kan det stämma att bara en PDF-artikel lagts ...

Skruvdragare

Varför kommer inte min Skruvdragare????

Ångspärr om isoleringen är < 200mm i friggebod?

Läste i artikeln "Ångspärrar för dummies" att ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss