Cookie- och Sekretesspolicy


Täck med fasadplankor

Öppningen mellan väggen och stolpen ska kläs med väggpanel så att det blir lä i trappan. För att kunna göra fast plankorna ordentligt monteras en regel på stolpen.

Avståndet från regeln till väggen mäts så att samma avstånd kan avsättas i andra änden. Då kan vi vara säkra på att den nya fasaden blir helt rak. Det ska vara samma höjd i båda ändar. Därför används en rak bräda och ett vattenpass för att markera samma höjd på båda ställena.

Med de måtten kan hantverkaren placera den regel som ska göras fast i väggen. Fyra markeringar görs på väggen där han ska förborra. Han använder en 6 mm betongborr som är lite längre än skruvarna som ska fästa regeln i väggen. Här används en trådlös borrhammare till arbetet, men det går lika bra att använda en vanlig borrmaskin med kabel.

Regeln görs fast med 8 mm karmskruvar, så att man slipper använda pluggar, samtidigt som regeln sitter orubbligt fast. Fasaden ska kläs med panel i dimension 25x120 mm av materialet Superwood.

Det ska vara 5 mm luft i bägge ändar, så panelen ska vara 122,7 mm. Plankorna kapas till med en kap- geringssåg. Men till ett så här litet projekt kan du använda en fogsvans.

Vi har valt en tryckluftspistol till arbetet med att göra fast panelbrädorna. Det går snabbt och lätt, samtidigt som du kan vara säker på att det blir ett bra resultat. Den första brädan läggs an mot markeringen och med vattenpasset kontrolleras att den sitter helt rakt innan brädan görs fast med en spik.

Notera att hantverkaren använder skyddsglasögon när han arbetare med spikpistolen. Spikarna som används är syrefasta och rostfria och försedda med spår som gör att de sitter ordentligt. Använd vattenpasset med jämna mellan rum för at kontrollera att allt sitter i våg.

Se till att det är 5 cm luft mellan panelbrädan och stolpen på sidan. Då undgår du vattenansamling i övergången. När alla brädor är tillkapade går arbetet snabbt. Panelbrädorna är lätta att montera eftersom det är fräst spår längs kanterna så att de passar i varandra. Sen är det bara att göra fast dem en efter en.

Superwood är en ny slags impregnering som inte syns på samma sätt som den traditionella impregneringen. Superwood innehåller inga tungmetaller och impregneringen tränger helt igenom virket, så att även nyss tillkapat ändträ är impregnerat. När den översta brädan ska göras fast finns det inte plats för spikpistolen, så här får vi i stället skruva. Och när den sista skruven sitter på plats är fasaden klar. Superwood-träet kommer att fortsätta se ut som behandlat trä om du vill, men här har vi valt att måla, så att det smälter in bättre i omgivningen.

Relaterade artiklar

 • SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  11/10 Tunnputs, finputsning, spritputs eller rent av säckskurningsputs – vad ska du välja? Oavsett ger innebär resultatet en jättelyft för din fasad. Se här hur du gör!

 • FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  13/09 VIDEO: Det här uthuset är klätt med spårade skivor på baksidan, men ska kläs med en traditionell lockpanel på gavlarna. Det innebär att den inre brädan överlappas av två andra brädor. De här brädorna är 10 cm breda och vi har ...

 • Lockpanel

  Lockpanel

  19/08 VIDEO: En mycket vanlig fasadbeklädnad på trähus i norden är lockpanelen. Breda brädor, exempelvis 25 cm som här, monteras på ett fasadskelett med en skruv i ena sidan. Man kan också sätta skruven mitt i brädan, men det får ...

 • Gavel med profilbrädor

  Gavel med profilbrädor

  19/08 VIDEO: Köper man färdiga profilbrädor klär man en gavel snabbt och lätt. Här är uppmätningen mycket viktig, eftersom man ska ta hänsyn till brädornas särskilda profil – de täcker ett mindre område när man pressar ihop brädorna.

 • Gavel med profilbrädor

  Gavel med profilbrädor

  19/08 VIDEO: Köper man färdiga profilbrädor klär man en gavel snabbt och lätt. Här är uppmätningen mycket viktig, eftersom man ska ta hänsyn till brädornas särskilda profil – de täcker ett mindre område när man pressar ihop brädorna.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss