Cookie- och Sekretesspolicy


Lockpanel

En mycket vanlig fasadbeklädnad på trähus i norden är lockpanelen. Breda brädor, exempelvis 25 cm som här, monteras på ett fasadskelett med en skruv i ena sidan. Man kan också sätta skruven mitt i brädan, men det får bara sitta en skruv per rad och bräda.

Det ska vara ett avstånd på ca 2 cm mellan varje bräda. Använder man en avståndskloss på 2 cm går arbetet snabbare och lättare.

Även om du använder en avståndskloss ska du med jämna mellanrum kontrollera att brädorna är i våg. När fasaden är klädd med brädor ska lockläkten på. De monteras mitt emellan två brädor och täcker över springan.

Här använder vi en 6 cm bred lockläkt och överlappet blir därmed 2 cm i vardera sidan, vilket är det minsta man bör ha. Lockläkten pressar brädorna mot reglarna innanför. Därför ska skruvarna sättas mitt i lockläkten. De får alltså inte sitta i brädorna.

Till de inre breda brädorna används skruvar som är cirka dubbelt så långa som brädorna är tjocka. Skruvarna till lockläkten ska gå lika långt in i reglarna som brädskruvarna. Därför måste de vara lika mycket längre som lockläkten är tjock.

Kom ihåg att använda rostfria skruvar om träet, som här, är impregnerat. Och kom ihåg att regelbundet kontrollera att lockläkten sitter helt lodrätt. Beklädnad med lockläckt är ett både enkelt, snabbt och effektivt skydd mot väder och vind.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  13/09 VIDEO: Det här uthuset är klätt med spårade skivor på baksidan, men ska kläs med en traditionell lockpanel på gavlarna. Det innebär att den inre brädan överlappas av två andra brädor. De här brädorna är 10 cm breda och vi har ...

 • Täck med fasadplankor

  Täck med fasadplankor

  19/08 VIDEO: Öppningen mellan väggen och stolpen ska kläs med väggpanel så att det blir lä i trappan. För att kunna göra fast plankorna ordentligt monteras en regel på stolpen.

 • Gavel med profilbrädor

  Gavel med profilbrädor

  19/08 VIDEO: Köper man färdiga profilbrädor klär man en gavel snabbt och lätt. Här är uppmätningen mycket viktig, eftersom man ska ta hänsyn till brädornas särskilda profil – de täcker ett mindre område när man pressar ihop brädorna.

 • Gavel med profilbrädor

  Gavel med profilbrädor

  19/08 VIDEO: Köper man färdiga profilbrädor klär man en gavel snabbt och lätt. Här är uppmätningen mycket viktig, eftersom man ska ta hänsyn till brädornas särskilda profil – de täcker ett mindre område när man pressar ihop brädorna.

 • Klassisk gavelbeklädnad

  Klassisk gavelbeklädnad

  18/08 VIDEO: På den här väggmodellen ska hantverkaren visa hur man klär en gavel på det klassiska sättet. Det allra viktigaste är att först mäta taklutningen. Det kan man göra med exempelvis en smygvinkel och ett vattenpass.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss