Cookie- och Sekretesspolicy


Klassisk gavelbeklädnad

På den här väggmodellen ska hantverkaren visa hur man klär en gavel på det klassiska sättet. Det allra viktigaste är att först mäta taklutningen. Det kan man göra med exempelvis en smygvinkel och ett vattenpass.

Låt smygvinkelns ena ben följa taklutningen och det andra får följa vattenpasset, tills det är helt i lod. Överför vinkeln till kap-geringssågen. Har du inte en sån kan du vara överföra måttet, markera och sedan såga med en vanlig fogsvans.

När den första brädan är kapad i vinkel i ena änden ska höjden mätas ordentligt. Hantverkaren mäter från en lös stödlist som är omkring en cm tjock. Höjden är 45 cm. Notera att brädan kapas i 15 graders vinkel i underkant. Alla övriga brädor ska kapas på samma sätt. Då rinner regnvattnet av lättare.

Brädan görs fast med en skruv längst ner i höger sida. Med hjälp av vattenpasset kontrollerar hantverkaren att brädan sitter i lod innan den görs fast med ytterligare en skruv – i nedre vänstra hörnet. Och sedan med två skruvar i överkant. Kom ihåg att skruvarna ska vara minst dubbelt så långa som brädorna är tjocka.

Nu mäter hantverkaren upp längden på nästa bräda, som också ska kapas med 15 graders vinkel i underkant. Brädan placeras med en halv brädas avstånd till den som monterades först. Mellanrummet täcks senare med nästa lager. På samma vis mäter, kapar och monterar hantverkaren brädorna i det inre lagret.

Brädorna på höger sida i gaveln ska vara spegelvända kopior av dem till vänster. Här nöjer vi oss med att montera den första brädan innan vi sätter på det andra lagret. Mät ut ett överlapp på 2 cm och markera det på brädan. Sedan mäts höjden från botten och upp till märket – här 44 cm. Brädan kapas i vinkel på båda sidorna, så att den blir spetsig.

Avsätt därefter de 44 cm från spetsens underkant och kapa brädan med samma vinkel – 15 grader – som det första lagret brädor. När du placerar mittenbrädan på stödlisten ska du se till att överlappet blir lika stort här – 2 cm åt varje håll. Sedan skruvas brädan på plats med två skruvar uppe och två nere.

Från mittenbrädans ytterkant mäts nu 8 cm, så att överlappet på följande bräda och också blir 2 cm. På så vis fortsätter man att mäta, såga och skruva. Det gäller att skruvarna i det andra lagret brädor inte går igenom det första lagret. Skruvarna är till för att hålla fast det andra lagret mot de underliggande brädorna.

Du kan också markera skruvarnas placering medan brädan ligger på en arbetsbänk. Det kan göra monteringen enklare. Särskilt om du står på en stege och monterar gaveln. När alla brädor monterats kan stödlisten, som såg till att hålla upp alla brädor lika mycket, plockas bort. Tack vare det vinklade snittet i underkant har inte regnvattnet några större möjligheter att rinna in i konstruktionen.

Relaterade artiklar

 • FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  13/09 VIDEO: Det här uthuset är klätt med spårade skivor på baksidan, men ska kläs med en traditionell lockpanel på gavlarna. Det innebär att den inre brädan överlappas av två andra brädor. De här brädorna är 10 cm breda och vi har ...

 • Ny träpanel på ett lätt sätt

  Ny träpanel på ett lätt sätt

  08/04 Har träpanelen börjat se sliten och trist ut? Förtvivla inte! I många fall räcker det med att bara sätta nya brädar ovanpå de gamla.

  Svårighet 3/4
 • SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  11/10 Tunnputs, finputsning, spritputs eller rent av säckskurningsputs – vad ska du välja? Oavsett ger innebär resultatet en jättelyft för din fasad. Se här hur du gör!

 • Täck med fasadplankor

  Täck med fasadplankor

  19/08 VIDEO: Öppningen mellan väggen och stolpen ska kläs med väggpanel så att det blir lä i trappan. För att kunna göra fast plankorna ordentligt monteras en regel på stolpen.

 • Lockpanel

  Lockpanel

  19/08 VIDEO: En mycket vanlig fasadbeklädnad på trähus i norden är lockpanelen. Breda brädor, exempelvis 25 cm som här, monteras på ett fasadskelett med en skruv i ena sidan. Man kan också sätta skruven mitt i brädan, men det får ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss