Cookie- och Sekretesspolicy


Gavel med profilbrädor

Köper man färdiga profilbrädor klär man en gavel snabbt och lätt. Här är uppmätningen mycket viktig, eftersom man ska ta hänsyn till brädornas särskilda profil – de täcker ett mindre område när man pressar ihop brädorna.

Profilbrädorna som hantverkaren använder är 120 mm breda, men fjädern är 25 mm lång, vilket betyder att varje enskild bräda bara täcker 95 mm.

Den första brädan ska sitta mitt på gaveln, så den mäter han ut för. Och han mäter 47,5 mm från mitten, hälften av brädans täckyta. Den mittersta brädan monteras först och därför mäter hantverkaren höjden, där markeringen av brädans vänstra sida, på fjädersidan, ska vara. Höjden är 44 cm.

Notera att måttet tas från den en cm tjocka stödlisten, så att det blir lite luft mellan vattbrädan och gavelbeklädnaden.Men innan brädan kapas till i längd ska den skäras i vinkel i toppen. Därför sätts ett märke 47,5 mm in. Från det märket sågas 45 graders vinkel, vilket svarar mot taklutning på båda sidor om brädan. Nu är brädan spetsig och de 44 cm längd avsätts på den, där fjäderkanten börjar, innan den kortas till med ett 15 graders snitt.

När brädan lagts upp mot gavelspetsen ska den skruvas fast. Ingen av skruvarna får gå igenom vare sig fjädern eller noten. Annars kommer man inte att kunna montera följande brädor. Mät nu upp för nästa bräda, som ska vara 44 cm hög på notsidan, så att den passar i fjädern i den första brädan.

Mät och såga sedan nästa bräda från notsidan. Åter med 15 graders vinkel i underkant. Knacka brädan på plats och mät upp för nästa bräda, som kapas och monteras, och så vidare tills gaveln är klar. Som tumregel ska skruvarna vara dubbelt så långa som brädorna är tjocka. Här alltså 50 mm, då brädorna är 25 mm.

Alla brädor bör göras fast med två skruvar upp och två nere. Och använder du impregnerat trä, som här, ska skruvarna vara rostfria. För att underlätta en rak skruvrad kan man markera längs en rätbräda eller ett långt vattenpass innan man börjar skruva. Högra sidan av gaveln kapas och monteras på samma sätt.

Notera avståndet till vattbrädan, som gör att konstruktionen får luft och regnvattnet lätt rinner av.

Relaterade artiklar

 • SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  SÅ HÄR ger du fasaden ett lyft

  11/10 Tunnputs, finputsning, spritputs eller rent av säckskurningsputs – vad ska du välja? Oavsett ger innebär resultatet en jättelyft för din fasad. Se här hur du gör!

 • FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  FÖRRÅD: Traditionell lockpanel

  13/09 VIDEO: Det här uthuset är klätt med spårade skivor på baksidan, men ska kläs med en traditionell lockpanel på gavlarna. Det innebär att den inre brädan överlappas av två andra brädor. De här brädorna är 10 cm breda och vi har ...

 • Täck med fasadplankor

  Täck med fasadplankor

  19/08 VIDEO: Öppningen mellan väggen och stolpen ska kläs med väggpanel så att det blir lä i trappan. För att kunna göra fast plankorna ordentligt monteras en regel på stolpen.

 • Lockpanel

  Lockpanel

  19/08 VIDEO: En mycket vanlig fasadbeklädnad på trähus i norden är lockpanelen. Breda brädor, exempelvis 25 cm som här, monteras på ett fasadskelett med en skruv i ena sidan. Man kan också sätta skruven mitt i brädan, men det får ...

 • Gavel med profilbrädor

  Gavel med profilbrädor

  19/08 VIDEO: Köper man färdiga profilbrädor klär man en gavel snabbt och lätt. Här är uppmätningen mycket viktig, eftersom man ska ta hänsyn till brädornas särskilda profil – de täcker ett mindre område när man pressar ihop brädorna.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss