Cookie- och Sekretesspolicy


Byta blandare

När man ska byta ut blandaren kan det underlätta om man plockar bort hela handfatet i stället för att ligga på golvet och arbeta i det trånga utrymmet mellan rör och vägg. Det underlättar att plocka bort handfatet, men man är inte tvungen till det.

Rörmokaren börjar med att ta bort vattenlåset och avloppsröret med hjälp av en stor rörtång. När avloppsröret är borta kan man komma åt att stänga av vattnet till den befintliga blandaren. När vattnet är avstängt kan rören skruvas bort med hjälp av en liten skiftnyckel.

Nu ska handfatet bort från väggen. Det ordnar man med hjälp av en skruvmejsel. När skruvarna i konsolerna är borta sitter det kvar ett par kraftiga plastbussningar. De sågar man av med ett bågfilsblad.

Manövern upprepas på andra sidan och nu kan handfatet lätt lyftas bort. Nu ska den gamla blandaren monteras bort från handfatet. Rörmokaren börjar med utloppsventilen. Gummipackningen plockas bort och ventilen knackas försiktigt bort.

Rörmokaren använder handtaget till en skruvmejsel så att det inte blir några märken eller skador på handfatet. Eftersom blandaren inte ska återanvändas bryter rörmokaren av rören. Då blir det lättare att komma åt. Muttern som håller blandaren på plats skruvas av. Med en rörtång kan man nu lätt vrida loss blandaren.

Det enda som sitter kvar är resterna av den gamla packningen och lite silikonfog. Silikonet skrapas bort med en skruvmejsel och handfatet tvättas av med universalrengöring. Det är viktigt att få bort alla gamla avlagringar så att den nya blandaren och ventilen kan sluta helt tätt mot handfatet.

Nu är allt klart för att montera blandaren och utloppsventilen. Blandaren bör undersökas innan den monteras. Monteringsmetoderna skiljer sig åt från modell till modell.

Rörmokaren börjar även vid monteringen med utloppsventilen. Han trycker ut en rullad korv av sanitetskitt runt utloppsventilens krage, som pressas ner i handfatet. Från andra sidan skruvas utloppsventilens underdel fast. Gummipackningen smörjs med lite gängfett, då är den lättare att skruva av igen nästa gång man ska byta ventil.

Relaterade artiklar

 • Blandare med fotocell

  19/07 VIDEO: Räkna med att du använder flera hundra liter vatten om året på att tvätta händerna och borsta tänderna.

 • Stoppa vattenläckage

  Stoppa vattenläckage

  19/07 VIDEO: Otäta vattenrör eller en droppande kran kan lätt kosta flerar tusindar kronor om året. Det slipper du lätt med en automatisk vattenvakt, som övervakar din vattenmätare dygnet runt.

 • VIDEO: Vattenkranen droppar

  VIDEO: Vattenkranen droppar

  15/07 Reservdelar och nya packningar kan köpas till de flesta vattenkranar. Men det är ofta en bättre idé att byta ut hela blandaren. Se hur i den här videon.

 • Lossa ventilen

  Lossa ventilen

  06/06 VIDEO: Om en vattenkran används sällan kan ventilpackningen fastna. Man löser lätt problemet med följande knep.

 • Vattenbesparing

  Vattenbesparing

  06/06 VIDEO: Vatten är en naturresurs som man bör spara på. Rörmokaren rekommenderar att varje blandare utrustas med ett besparingsmunstycke, som minskar vattenförbrukningen och som blandar in luft i vattnet när man spolar.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss