Cookie- och Sekretesspolicy


Fixa den droppande vattenkranen

Driver den droppande vattenkranen dig till vansinne? Kanske behöver köket, badrummet eller tvättstugan bara en ny och bättre blandare – byt den själv och spara en förmögenhet!


När kranen inte längre håller helt tätt, är det på tiden att få blandaren utbytt.

Hemmets många olika blandare utsätts dagligen för ett enormt tryck från de boende i huset. Därför blir vattenkranarna med tiden slitna, otäta, lösa i handtagen eller ohjälpligt förkalkade.

Spara räkningen till rörmokaren

Oavsett vad problemet är, så är lösningen enkel - byt blandaren själv och spara in på kostnaden för en rörmokare. Så länge det finns kulventiler monterade under diskhon kan du själv byta blandare utan problem. Och är du lite fingerfärdig, äger en skiftnyckel och en fast nyckel, behöver det inte ta mer än någon timma att byta av blandare.

I en snabb rundfrågning fick vi bud från tre rörmokare, där det lägsta (tim)priset startade på 500 kronor. Genom att byta blandaren själv sparar du alltså minst 500 kronor och kan göra något roligare för pengarna.

Därför går det galet

Slitage: Alla mekaniska installationer blir slitna med tiden. Och det gör sig särskilt gällande för vattenkranar som används flitigt varje gång det ska tvättas händer, bryggas kaffe, skalas potatis och så vidare.

Kalk: Hur mycket kalk det är i vattnet beror på var i landet du bor, men kalk sätter sig överallt och blockerar och sliter på blandarens invändiga packningar.

Här visar vi hur du byter ut en helt vanlig köksblandare, men tekniken är exakt densamma både i badrummet och i tvättstugan.

GÖR SÅ HÄR:
1. Stäng av vattnet.
Vrid kranarna på kulventilerna så att de står vinkelrätt mot rören. Sitter de helt fast, blir du tvungen att tillkalla professionell hjälp från en rörmokare.
2. Kopparrören/flexrören skruvas av kulventilerna försiktigt. Om de sitter hårt fast kan det vara nödvändigt att hålla emot på ventilerna medan du skruvar.
3. Den gamla blandaren lossas underifrån och tas bort. Det kan vara besvärligt att komma åt. Men en fast nyckel, en ficklampa och lite tålamod är allt som krävs.
4. Montera den nya blandaren där den gamla satt. Det är skillnad på hur de olika blandarna monteras, och det är viktigt att du läser instruktionerna som följde med när du köpte din nya blandare noga. I vårt fall ska den skruvas fast med en tjock plastplatta samt några olika packningar och skivor.
5. Till sist skruvas vår nya blandare fast med ett par små, kraftiga skruvar. I just det här fallet använde vi oss av en helt vanlig spårmejsel för att dra fast blandaren.
6. Bottenstycket är monterat, och nu ska resten av blandaren sättas ihop innan du skruvar fast de två vattenslangarna på kulventilerna och öppnar för vattnet igen.


Relaterade artiklar

 • 6 TIPS: Slipp stopp i avloppet

  6 TIPS: Slipp stopp i avloppet

  13/02 Ditt avlopp måste underhållas både ovan- och underifrån. Vi visar dig vad du ska göra och garanterar att du kommer att slippa stopp och ett trögt avlopp.

 • Pengarna forsar ut ur vattenkranen

  Pengarna forsar ut ur vattenkranen

  20/01 Är dina vattenkranar inte 100 procent täta? Det kan kosta dig en förmögenhet. Se hur mycket en droppande kran kostar dig om året!

 • Kan jag smörja vattenblandaren?

  Kan jag smörja vattenblandaren?

  10/01 Blandaren i vårt tvättställ har börjat bli väldigt trög. Jag tror inte att den går att demontera. Kan jag smörja den ändå?

 • Vattenkranen droppar – så här fixar du det!

  Vattenkranen droppar – så här fixar du det!

  09/01 Driver den droppande kranen dig till vansinne? Eller behöver köket eller badrummet en ny blandare – byt ut den gamla själv och spara en förmögenhet!

 • Blandare med fotocell

  19/07 VIDEO: Räkna med att du använder flera hundra liter vatten om året på att tvätta händerna och borsta tänderna.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Hundgård på danska .. 2 gånger..

..tar upp 2 värdefulla platser bland de ...

Vinkeljärn

Var får man tag på vinkeljärn till projektet ...

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss