Cookie- och Sekretesspolicy


Blandare med fotocell

Räkna med att du använder flera hundra liter vatten om året på att tvätta händerna och borsta tänderna.


Men det mesta av vattnet är egentligen bortslösat, eftersom det bara rinner medan man tvättar sig eller borstar tänderna. Därför kan det vara en bra och vattensparande idé att byta den gamla blandaren mot en ny, där en sensor bestämmer när vattnet ska rinna.

Stäng först av både varm- och kallvatten. Kan du inte stänga av tilloppet, så får du inte själv göra utbytet. De två muttrarna lossas med en skiftnyckel. Du kan eventuellt knacka på dem om de sitter hårt fast.

Muttern som håller fast blandaren undertill på handfatet ska demonteras. Börja med en rörtång, och skruva sedan av den med fingrarna. Nu är det bara att lyfta upp blandaren. Passa på att göra rent runt öppningen. Lossa packningar och mutter på den nya blandaren och stick ner rören genom hålet.

På många nya blandare följer det med två filter, de placeras i kopplingarna mellan tilloppsrören och rören från blandaren. Filtren monteras här vid ventilerna.

Tack vare dem slipper du kalk och smuts som kan ta sig upp från rören i blandaren. Filtren skruvas fast med en skiftnyckel. Nu monteras gummipackningen och metallplattan som håller fast blandarkranen. Till sist görs slangarna fast i blandaren.

Vill du göra det enkelt för dig, så se till att välja mjuka anslutningsslangar i stället för kopparrör, som är svårare att montera. Då slipper du till exempel kapa till dem i exakt rätt längd.

Vattnet släpps på och den nya vattensparande blandaren är klar att använda. Temperaturen regleras med det lilla handtaget och kranen börjar spola först när sensorn känner av handen. Och stänger direkt när man tar bort händerna.

Relaterade artiklar

 • Stoppa vattenläckage

  Stoppa vattenläckage

  19/07 VIDEO: Otäta vattenrör eller en droppande kran kan lätt kosta flerar tusindar kronor om året. Det slipper du lätt med en automatisk vattenvakt, som övervakar din vattenmätare dygnet runt.

 • VIDEO: Vattenkranen droppar

  VIDEO: Vattenkranen droppar

  15/07 Reservdelar och nya packningar kan köpas till de flesta vattenkranar. Men det är ofta en bättre idé att byta ut hela blandaren. Se hur i den här videon.

 • Lossa ventilen

  Lossa ventilen

  06/06 VIDEO: Om en vattenkran används sällan kan ventilpackningen fastna. Man löser lätt problemet med följande knep.

 • Vattenbesparing

  Vattenbesparing

  06/06 VIDEO: Vatten är en naturresurs som man bör spara på. Rörmokaren rekommenderar att varje blandare utrustas med ett besparingsmunstycke, som minskar vattenförbrukningen och som blandar in luft i vattnet när man spolar.

 • Lufta elementen

  Lufta elementen

  06/06 VIDEO: När värmesystemet tömts på vatten blir det lätt luft i rören när man sedan fyller på igen. Det undviker man lätt om man följer rörmokarens råd.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss