Cookie- och Sekretesspolicy


Få ut mer av veden

Om du har fällt ett träd är det en god idé att genast hugga upp det till ved. Ju längre trädet ligger desto svårare blir vedhuggningen.


Trädgårdsanläggaren kommer att visa hur du enklast klyver din ved. Det är en god idé att investera i en bra och kraftig yxa med ett huvud som är smula kilformat. Om du har sågat upp din ved i längder på 30 centimeter är den förhållandevis enkel att klyva och passar samtidigt i de flesta eldstäder.

När trädgårdsanläggaren ska klyva ved börjar han med att undersöka vedklabben för att se om det har funnits grenar eller andra ojämnheter. Det är lättare att klyva klabben om de delar där det har suttit grenar vänds nedåt.

Undvik också att hugga där det har suttit grenar. Om vedklabben är för grov för att klyva i ett hugg börjar trädgårdsanläggaren med att först hugga längst fram, sedan längst bak och slutligen mitt på klabben för att få en spricka rakt över klabben.

Se till att föra upp yxan över huvudet och använd hela kroppen när du svingar yxan. På det viset får du största möjliga kraft i hugget. När vedklabben har fläkts upp i mitten upprepar du samma sak med de båda halvorna och så vidare tills du har fått så små vedträn att de går in i eldstaden.

I stället för att klyva vedklabben kan man hugga bort små bitar runt den. På så sätt förlorar klabben gradvis sina spänningar och blir förhållandevis lätt att klyva.

Om du ska bygga en vedstapel är det viktigt att den inte ligger direkt på marken och suger upp fukt. Den ska också vara ordentligt ventilerad. Veden får alltså inte ligga direkt mot en vägg.

Det ska alltid vara ett avstånd på 20 centimeter mellan ved och vägg och om du staplar i flera rader ska det också vara luft mellan raderna. Om du har fällt och huggit upp dit träd på vintern när det nästan inte är någon sav i veden behöver den bara torka över sommaren så är den klar till nästa eldningssäsong.

Relaterade artiklar

 • Kan jag få klinkern att ligga snyggt?

  Kan jag få klinkern att ligga snyggt?

  06/10 Jag ska sätta i gång med att lägga nya klinker i vårt badrum. Jag skulle vilja slippa lägga en smal rad klinker, men hur gör jag det?

 • SÅ får du loss den irriterande tapeten!

  SÅ får du loss den irriterande tapeten!

  04/10 Det är alltid krångligt att få loss saker som är fastlimmade. Men det är inte omöjligt. Läs våra 10 geniala tips om hur du får fastlimmade saker att SLÄPPA!

 • Fusk som funkar (för det mesta)!

  Fusk som funkar (för det mesta)!

  23/09 Det kan löna sig att strunta i reglerna och göra sådant vi inte talar högt om. Här är ett par bra fuskmetoder – och vissa saker som du ALDRIG får göra!

 • QUIZ: När lönar det sig att fuska?

  QUIZ: När lönar det sig att fuska?

  20/09 Skulle du kunna få för dig att spika in skruven den sista biten med en hammare? En del genvägar är smarta, andra duger – och en del är riktigt dumma! Vet du skillnaden?

 • TIPS: 6 Flytande plugg

  TIPS: 6 Flytande plugg

  15/09 VIDEO: Om du ska hänga upp något på väggen, kanske en tavla, vill du såklart att den ska hänga på precis rätt ställe. Dessvärre är det ofta så att precis där man vill sätta kroken finns det ingen läkt att skruva i, eller så är ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss