Cookie- och Sekretesspolicy


SVETSA: Det är inte
så svårt!

Även om du aldrig ens har haft en svets i din hand så kan du utan större problem foga samma två metallföremål med hjälp av en svetstråd och skapa till exempel en utegrill eller ett bålfat. Det är nämligen inte svårt att svetsa. Du behöver en mig/mag-svets och rätt utrustning.


SVETSA: Det krävs att du övar dig lite men du lär dig mycket snabbt att svetsa. När du väl har provat att svetsa vill du inte sluta.

Här visar vi dig hur du punktsvetsar, fullsvetsar och gör en kantfog – och hur du kommer vidare när du är klar med själva svetsningen.

VANLIG SVETSNING


1.Strömstyrkan ställs in på svetsaggregatet. Ju tjockare föremål som ska svetsas, desto högre strömstyrka behövs. Du ska också ställa in gasflödet. Detta kräver lite övning.
2. Svetspistolens mynning hålls cirka en centimeter från arbetsstycket. Pistolen ska dessutom vinklas en smula till cirka 80 grader. Nu kan du börja.3. Du kan sätta ihop och fixera delar genom att punktsvetsa. Då klickar du endast fram små bitar av svetstråden. Kolla fortlöpande att delarna sitter som de ska.4. Vid fullsvetsning förs pistolen framåt i en glidande rörelse. När du håller pistolen på rätt avstånd och i rätt vinkel medan den förs framåt så hörs ett snabbt tickande utan att det sprutar.5. Om du ska sätta ihop två föremål i rät vinkel så använder du en stående kantfog. Då för du pistolen sakta i sicksack framåt så att tråden fäster på bägge arbetsstyckena.


EFTERBEHANDLING AV SVETSFOGEN


1. När du är klar med svetsningen är ytan lite ojämn och metallen har missfärgats. Missfärgningen kan du polera bort med stålborste i vinkelslipen eller slipa bort med slipmaskin.


2. Ojämnheter slipas bort med vinkelslip. Först slipar du med en slipskiva för metall och därefter med en lamellskiva. Avsluta med att polera den svetsade ytan med stålborste i vinkelslipen.


3. Om du vill måla eller lackera det föremål som du precis har svetsat, krävs att du först avfettar metallen. Det gör du lättast med t-sprit eller aceton. Därefter kan du grunda eller lackera.


VÄRT ATT VETA OM SVETSFOGAR
1. Så här ska en korrekt svetsfog se ut. Den har flutit ut över arbetsstycket.
2. Här har använts för lite gas så att det har bildats små fördjupningar i svetsfogen.
3. Här har strömstyrkan varit för låg. Svetsfogen ligger som en korv ovanpå.
4. Här har man använt allt alltför hög strömstyrka och därför har man bränt hål.


VÄLJ RÄTT UTRUSTNING

Säkerheten är viktig när du svetsar så därför behöver du skyddskläder. Du har kanske redan en del?

ÖGONEN ska skyddas med en skärm. En huvudskärm skyddar hela ansiktet. Skärmen ska ha mörkt glas märkt DIN 9.

KROPPEN ska vara täckt av kläder som inte får innehålla något syntetmaterial. En svetsloppa kan bränna igenom och fastna på huden.

HÄNDERNA skyddas av tjocka läderhandskar som tål hög värme. När du inte svetsar kan du använda bomullshandskar med nonslipbeläggning som ger dig bra grepp.

FÖTTERNA skyddas med slutna skor eller stövlar. Byxorna ska gå så långt ner att glöd och svetsloppor inte kan ramla ner i skorna.


TIPS: SVETSUNDERLAG

Om du har tänkt använda arbetsbordet som underlag när du svetsar blir det nödvändigt att först skaffa en tjock järnskiva, som läggs på bordet. Det bästa är om du använder en 10 mm järnskiva och låter den sticka ut en bit från arbetsbordet, så att du kan spänna fast föremålen med svetstänger. Svetstänger finns i olika utföranden och de kan greppa och hålla fast föremålen som ska svetsas.

Relaterade artiklar

 • Kan jag få klinkern att ligga snyggt?

  Kan jag få klinkern att ligga snyggt?

  06/10 Jag ska sätta i gång med att lägga nya klinker i vårt badrum. Jag skulle vilja slippa lägga en smal rad klinker, men hur gör jag det?

 • SÅ får du loss den irriterande tapeten!

  SÅ får du loss den irriterande tapeten!

  04/10 Det är alltid krångligt att få loss saker som är fastlimmade. Men det är inte omöjligt. Läs våra 10 geniala tips om hur du får fastlimmade saker att SLÄPPA!

 • Fusk som funkar (för det mesta)!

  Fusk som funkar (för det mesta)!

  23/09 Det kan löna sig att strunta i reglerna och göra sådant vi inte talar högt om. Här är ett par bra fuskmetoder – och vissa saker som du ALDRIG får göra!

 • QUIZ: När lönar det sig att fuska?

  QUIZ: När lönar det sig att fuska?

  20/09 Skulle du kunna få för dig att spika in skruven den sista biten med en hammare? En del genvägar är smarta, andra duger – och en del är riktigt dumma! Vet du skillnaden?

 • TIPS: 6 Flytande plugg

  TIPS: 6 Flytande plugg

  15/09 VIDEO: Om du ska hänga upp något på väggen, kanske en tavla, vill du såklart att den ska hänga på precis rätt ställe. Dessvärre är det ofta så att precis där man vill sätta kroken finns det ingen läkt att skruva i, eller så är ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss