Cookie- och Sekretesspolicy


Såga i granit

Ett alternativ till att hugga i granitstenar är att såga till dem, som stensättaren nu ska visa.

Motorkapen är en bensindriven maskin med en vattenanslutning, så att det inte dammar lika mycket under arbetet. Gatstenen som ska delas läggs på plats, stadigt, så att den inte glider under arbetet. En kritmarkering görs med hjälp av tumstocken, där stenen ska delas.

Innan maskinen startas bör man ta på skyddsglasögon, säkerhetsskor och hörselskydd. Maskinen startas på samma sätt som en motorsåg, och även om den verkar tung är den ganska lätthanterlig.

När vattnet kopplats på lägger man an klingan mot stenen och drar upp ett spår i materialet innan maskinen varvas upp. Motorkapen skär sig igenom gatstenen med ett helt rakt snitt. Klingan räcker inte till för att såga helt igenom stenen. Den sista biten delar därför med ett par slag med huggmejseln.

Motorkapen kan lika gärna användas till de mindre smågatstenarna. Här räcker klingan gott och väl till för att såga rakt igenom stenen. Det gör inget om klingan sågar sig ner i gruset.

En motorkap kan hyras vid större byggmarknader. Vill man inte använda en så stor maskin kan man till nöds använda en vanlig vinkelslip med diamantklinga.

Arbetet bör dock försiggå utomhus och man bör ha en dammsugare till hands, förutom den övriga säkerhetsutrustningen. Stenen markeras där den ska kapas och läggs stadigt på plats i gruset innan man börjar såga.

Som synes dammar det riktigt mycket när man sågar med en klinga som inte vattnas. Sågdjupet beror självklart på hur stor klinga maskinen klarar av. Men även med en större vinkelslip, som här, kan man tvingas vända på stenen och såga i flera omgångar.

Resultatet är en rakt sågad sten, men där man ändå ser spåren efter de olika snitten. Men det gör inte så mycket, eftersom snitten döljs av sättgruset.

Den mindre smågatstenen är lättare att dela. Här behöver man bara vända på stenen en gång för att såga till den. Ska man bara såga till en enstaka sten klarar man sig med en vinkelslip. Ska man dela många stenar bör man hyra den större motorkapen.

Relaterade artiklar

 • Att sätta gatsten

  Att sätta gatsten

  30/05 VIDEO: Gatstenar är grundbulten i stensättaryrket. Här visar yrkesmannen hur man lägger dem.

 • En kant av storgatsten

  En kant av storgatsten

  30/05 VIDEO: Den ena raden av gatsten som ramar in trädgårdsingången har satt sig så mycket att den nästan har rasat ihop.

 • Så här lägger du marktegel

  Så här lägger du marktegel

  23/06 Marktegel är inte bara elegant, det är också mycket tåligt! Teglet är frostsäkert och tar nästan inte upp något vatten alls. Här visar vi hur du lägger dem.

 • Hur styr jag alla stenarna?

  Hur styr jag alla stenarna?

  07/06 Jag ska anlägga en stenlagd altan och vill förstås göra det så snyggt som möjligt. Hur undviker jag att stenbeläggningen blir skev?

 • Kapa murarsnöret

  Kapa murarsnöret

  03/06 VIDEO: Stensättaren har sällan en hobbykniv på sig. Men han har ett par tips till hands för att kapa snöret utan kniv.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss