Cookie- och Sekretesspolicy


Stabil sågbock

En sågbock ska stå stilla och virket ligga ordentligt på plats. Det gör det på den här bocken, som har sex ben i stället för de vanliga fyra.

Hantverkaren använder 6 bitar furuträ i dimensionen 15x68 mm, som är 120 cm långa. Han sågar till dem med 25 graders vinkel i båda ändarna, så att de blir 110 cm långa.

Hantverkaren mäter ut 32 cm från den spetsiga änden och avsätter ett märke. Han markerar också mitten av plankan, dvs 50 m in på den 100 mm breda plankan. Och han gör samma sak på nästa planka. Därefter borrar han ett 8 mm hål genom de båda plankorna.

De två plankorna sammanfogas med en 8x70 mm vagnsbult, brickor och muttrar. Använd två muttrar på varje bult. En vanlig och en låsmutter och spänn fast dem ordentligt. Han fogar ihop de resterande fyra plankorna på samma sätt. Lägg upp alla benen och mät ut 30 cm från den spetsiga änden.Här ska sargen placeras som ska hålla ihop benen.

Sargen är av furu i dimensionen 15x68 mm, och är 100 cm lång. Placera sargen kant i kant med det yttre benet och dra fast den med en rostfri skruv. Skruva sedan fast sargen i benet på andra sidan – precis jämns med kanten. Sågen är precis en meter bred och de mittersta benen ska därför placeras 50 cm in från sidorna. Dra nu fast det vänstra benet med en skruv.Kontrollera måtten och sätt i en skruv till.

Nu kan sågbocken vändas och en sarg monteras på andra sidan. Se till att dra fast denna sarg i de ben som inte sitter ihop med sargen på andra sidan. Precis under sargen monteras en krok i vartdera benet.Här använder hantverkaren ett litet knep. Han använder helt enkelt ytterligare en krok att skruva fast den första med. Man behöver inte förstöra fingrarna under arbetet.

Montera ytterligare en krok och vänd sedan på bocken och montera de två sista krokarna. En galvaniserad kedja hakas i krokarna och de två krokarna på samma sida kläms ihop så att kedjan inte kan ramla bort. Nu är den hopfällbara sågbocken klar. Det är bara att göra fast kedjan för att stabilisera den. Trädstammen ligger säkert på plats. Det är bara att börja.

Relaterade artiklar

 • Stabil sågbock

  Stabil sågbock

  18/08 VIDEO: En sågbock ska stå stilla och virket ligga ordentligt på plats. Det gör det på den här bocken, som har sex ben i stället för de vanliga fyra.

 • Hur sågar jag HELT lodrätt?

  Hur sågar jag HELT lodrätt?

  12/10 Jag tycker att det är svårt att såga helt lodrätt genom en tjock stolpe. Har ni ett tips om hur jag gör det med en fogsvans?

 • TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  15/09 VIDEO: Det kan vara svårt att foga samman två bitar trä så att fogen bliver helt tät. Men hantverkaren ska visa ett knep som löser problemet. Det enda som behövs är en handsåg, och så ska man se till att de båda bitarna sitter ...

 • SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  13/09 VIDEO: Det blir dessvärre allt vanligare att det virke som finns att köpa slår sig. Det kan vara svårt att använda sig av. Men om det bara har slagit sig en aning kan man rikta upp det. Man behöver bara ett par kraftiga ...

 • Kraftig sammanfogning med sträva

  Kraftig sammanfogning med sträva

  08/09 VIDEO: Om du vill slippa beslag när du bygger, finns det ett par snygga träsammanfogningar man kan använda.I det första exemplet har vi helt enkelt kapat till virket i 45 grader i ändarna.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss