Cookie- och Sekretesspolicy


Snygg tappfog

Här ska hantverkaren visa hur man sågar ut för en stark och osynlig tappfog i 100x100 mm furuträ.

Han vill att tappen ska gå in 50 mm i den mottagande stolpen. Därför avsätter han 50 mm ner från ändträet och ritar hela vägen runt. Därpå mäter han ut till mitten av timret och avsätter en markering. Och från mitten markerar han 1 cm ut åt vardera sidan, vilket ger en tappbredd på totalt 2 cm.

På tvären avsätter han ett mått om 50 mm på varje sida. Nu är allt klart för att såga till tappen.Det gör man enklast med en handsåg. Såga hela vägen ner till strecket.Sidobitarna ska sågas av. Var mycket försiktig och se till att inte såga det allra minsta ner i själva tappen. Skrapa ur med ett vasst stämjärn och håll stämjärnets vinklade yta vänd mot dig.

Nu ska de 50 mm sågas av längs sidorna. Även det gör hantverkaren med en handsåg. Tappen är färdig och hantverkaren kontrollmäter längd och bredd. Måttet ska sedan avsättas på mottagarstolpen. Tappen är 20 mm bred och det ska självklart tapphålet också vara.

För att se till att tappen hamnar precis i mitten av stolpen avsätter hantverkaren ett streck 37,5 mm in på den 75 mm breda stolpen. Han borrar ur för tapphålet med en 20 mm snickarborr. När han borrat fyra hål motsvarar det storleken på tappen. Nu stäms borrhålen rena med ett vasst stämjärn. Här ska du se upp så du inte stämmer ut för djupt. Därefter ska tappen jämnas till en aning, så att den glider lättare i urtaget.

Slå i tappen försiktigt och kontrollera att den sitter rätt och att det är tätt. Om allt stämmer är det dags att föra på lim. Det bästa är att använda skummande PU-lim, som verkligen håller ihop fogen.Smeta på ordentligt, men bara ytterst på tappen.

Fogen är klar och mycket stabil, men ska den bära stor belastning, så kan du förstärka den ytterligare. Markera mitten på sammanfogningen och borra ut för en rundstav. I det här fallet använder vi en 16 mm rundstav av furu, som sågas till ungefär 120 mm längd, så att den når igenom det 100 mm kraftiga virket och sticka ut lite på båda sidor. Använd hellre det än rundstav av hårdare trä. Furu utvidgar sig nämligen en aning och kilas därmed fast ännu mer. Det gör inte hårdare trä.

Borret ska vara av samma dimension som rundstaven. Spetsa rundstaven något i ena änden och lägg på rejält med PU-lim. Se också till att lägga på lim i hålet. Knacka i rundstaven så att den sticker ut en aning på båda sidor. Låt limmet torka innan du fortsätter. Såga slutligen av rundstaven med en fintandad såg.

Vänd på alltihop och såga av den andra biten. Den starka tappfogen är klar. Bara rundstaven avslöjar att man sammanfogat två bitar. Men även den döljs när fogen får en omgång målarfärg eller färgat träskyddsmedel.

Relaterade artiklar

 • Hur sågar jag HELT lodrätt?

  Hur sågar jag HELT lodrätt?

  12/10 Jag tycker att det är svårt att såga helt lodrätt genom en tjock stolpe. Har ni ett tips om hur jag gör det med en fogsvans?

 • TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  15/09 VIDEO: Det kan vara svårt att foga samman två bitar trä så att fogen bliver helt tät. Men hantverkaren ska visa ett knep som löser problemet. Det enda som behövs är en handsåg, och så ska man se till att de båda bitarna sitter ...

 • SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  13/09 VIDEO: Det blir dessvärre allt vanligare att det virke som finns att köpa slår sig. Det kan vara svårt att använda sig av. Men om det bara har slagit sig en aning kan man rikta upp det. Man behöver bara ett par kraftiga ...

 • Kraftig sammanfogning med sträva

  Kraftig sammanfogning med sträva

  08/09 VIDEO: Om du vill slippa beslag när du bygger, finns det ett par snygga träsammanfogningar man kan använda.I det första exemplet har vi helt enkelt kapat till virket i 45 grader i ändarna.

 • 5 TIPS: Slipa träet helt perfekt

  5 TIPS: Slipa träet helt perfekt

  07/09 "Jag hatar att slipa trä", tänker du kanske. Men med ett par hjälpmedel blir din handslipning snabbare och snyggare än slipning med slipmaskiner.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss