Cookie- och Sekretesspolicy


Såga ut för rör

Ska man sätta upp en skiljevägg där det är ett rör i vägen, måste man såga ut för röret.

Här har snickaren satt upp stålregeln till väggen och nu mäter han ut avståndet från väggen till rörets mittpunkt, här är det 37,3 cm. Sedan mäter snickaren ut höjden från golvet till rörets mitt. Här är det 98,2 cm.Höjden sätts av på gipsskivan.

Även avståndet till väggen sätts av så att de två markeringsstrecken skär varandra. Rörets diameter mäts med hjälp av en planka. Diametern är 5 cm. Diametern sätts av mitt på krysset – 2,5 cm åt varje håll, både vågrätt, lodrätt och diagonalt.

Nu är rörhålet markerat och med timmermansvinkeln förlänger snickaren hålets diameter med två parallella streck ut mot skivans kant.Med en fogsvans sågar han in till mitten av det utritade hålet längs båda markeringarna.

Sedan skär snickaren tvärs över mellan ursågningarna med en hobbykniv, knäcker av den ursågade biten och skär rent. Med hobbykniven skär han nu bort resten av gipset och jämnar till hålet.

Även i den avsågade biten skär snickaren ut en rundning. Kanterna till det avlånga hålet och den avsågade biten fasas av. Gipsskivan kan nu sättas upp och skruvas fast i stålregeln.

För att kunna skruva fast den ursågade gipsbiten och stänga hålet i skivan sågar snickaren till två 15 cm långa bitar av en bräda. Snickaren sätter två streck på varje bit 5 cm in från kanterna. Nu kan han sätta dit den första stödbiten.

Snickaren skruvar först fast ett par träskruvar i skivan så att de sticker ut en liten aning. Strecken på stödbiten visar exakt var den ska göras fast. Och därmed vet snickaren också säkert att skruvarna biter i träbiten.

På samma vis fästs den andra stödbiten. Nu kan snickaren fästa den sista biten gips. Han drar i gipsskruvarna lite grann, sätter biten på plats och skruvar sedan fast den helt. Hålet är täckt och skivorna klara för spackling.

Relaterade artiklar

 • TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  15/09 VIDEO: Det kan vara svårt att foga samman två bitar trä så att fogen bliver helt tät. Men hantverkaren ska visa ett knep som löser problemet. Det enda som behövs är en handsåg, och så ska man se till att de båda bitarna sitter ...

 • SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  13/09 VIDEO: Det blir dessvärre allt vanligare att det virke som finns att köpa slår sig. Det kan vara svårt att använda sig av. Men om det bara har slagit sig en aning kan man rikta upp det. Man behöver bara ett par kraftiga ...

 • Kraftig sammanfogning med sträva

  Kraftig sammanfogning med sträva

  08/09 VIDEO: Om du vill slippa beslag när du bygger, finns det ett par snygga träsammanfogningar man kan använda.I det första exemplet har vi helt enkelt kapat till virket i 45 grader i ändarna.

 • 5 TIPS: Slipa träet helt perfekt

  5 TIPS: Slipa träet helt perfekt

  07/09 "Jag hatar att slipa trä", tänker du kanske. Men med ett par hjälpmedel blir din handslipning snabbare och snyggare än slipning med slipmaskiner.

 • Blås bort dammet

  Blås bort dammet

  19/08 VIDEO: Damm i borrhålet kan ödelägga möjligheterna till en god infästning. Men hantverkaren har ett bra tips.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss