Cookie- och Sekretesspolicy


Fäst dörrhandtaget

När de små skruvarna inte längre håller fast dörrhandtaget kan det lossna. Här ska snickaren visa hur man kan reparera dörren och på nytt fästa dörrhandtaget.

Handtaget på baksidan skruvas bort och läggs åt sidan.Nu ska vi spackla och då måste låshuset plockas bort. För att få ytan helt slät ska man både slipa och skrapa båda sidorna av dörren.Inuti dörren, där låshuset suttit sågar snickaren rent med en liten listsåg.

Vi använder tvåkomponents plastiskt trä till spacklingen. En sträng från vardera tuben trycks ut och komponenterna blandas. Massan torkar snabbt, så man ska inte blanda mer än vad som går åt på några få minuter. Utifrån fylls de gamla skruvhålen igen med plastiskt trä.

Notera att snickaren håller en spackelspade på insidan av dörren så att det inte pressas in massa genom hålen och ner i utrymmet där låshuset ska sitta. Snickaren försöker så gott det går undvika att det hamnar spackelmassa i mitthålet, där dörrvredet ska gå.

Låshuset kan nu åter monteras med hjälp av de två skruvarna. Massan härdar på cirka tio minuter och nu ska vi slipa dörren plan igen. Den spackelmassa som täcker hålet till dörrvredet tas bort med ett 8-10 mm borr.

Dörrvredet sätts in i dörren och det andra handtaget sätts på plats.När handtagen sitter tätt intill slutblecken dras skruvarna åt. Därmed ligger nu all dragkraft i dörrvreden och inte i de små skruvarna som håller fast blecken. Rosettens placering markeras med en blyertspenna.

För att de små skruvarna ska bita måste snickaren antingen förborra eller som här trycka hål med hjälp av en syl. De två skruvar som håller rosetten skruvas in och nu sitter handtaget åter stadigt fast.

Samma metod används när rosetten kring nyckelhålet ska monteras. Bäst blir resultatet om skruvarna sitter likadant på respektive rosett. Typiskt placeras de vågrätt, som här. Nu kan dörren åter öppnas och stängas utan att handtaget faller av.

Relaterade artiklar

 • Hur sågar jag HELT lodrätt?

  Hur sågar jag HELT lodrätt?

  12/10 Jag tycker att det är svårt att såga helt lodrätt genom en tjock stolpe. Har ni ett tips om hur jag gör det med en fogsvans?

 • TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  15/09 VIDEO: Det kan vara svårt att foga samman två bitar trä så att fogen bliver helt tät. Men hantverkaren ska visa ett knep som löser problemet. Det enda som behövs är en handsåg, och så ska man se till att de båda bitarna sitter ...

 • SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  13/09 VIDEO: Det blir dessvärre allt vanligare att det virke som finns att köpa slår sig. Det kan vara svårt att använda sig av. Men om det bara har slagit sig en aning kan man rikta upp det. Man behöver bara ett par kraftiga ...

 • Kraftig sammanfogning med sträva

  Kraftig sammanfogning med sträva

  08/09 VIDEO: Om du vill slippa beslag när du bygger, finns det ett par snygga träsammanfogningar man kan använda.I det första exemplet har vi helt enkelt kapat till virket i 45 grader i ändarna.

 • 5 TIPS: Slipa träet helt perfekt

  5 TIPS: Slipa träet helt perfekt

  07/09 "Jag hatar att slipa trä", tänker du kanske. Men med ett par hjälpmedel blir din handslipning snabbare och snyggare än slipning med slipmaskiner.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss