Cookie- och Sekretesspolicy


Avslut med smyglist

Övergången mellan vägg och tak är sällan särskilt snygg. Därför ska vi dölja den med smyglister.

Snickaren börjar med att mäta ut hur lång listen ska vara. Det är viktigt att mäta precis intill väggen. Den här listen ska vara 119,9 cm.Hörnet är inte det typiska 90 grader, så för att kunna ta ut den vinkel listen ska sågas till i använder snickaren en liten bit av listen.

Listbiten läggs an inne i hörnet och snickaren markerar längs dess ytterkant. Sedan flyttas listen över till motsatt sida av hörnet och en ny markering sätts av. Snickaren ritar med tumstocken från hörnet och ut till skärningspunkten mellan de två markeringarna.

Det strecket är vinkelhalveringslinjen, där de båda listerna ska mötas för att passa.Med smygvinkeln kontrollerar snickaren att vinklarna är lika stora. Det är de.119,9 cm markeras på listen och vinkeln tas ut med smygvinkeln. Nu sågar snickaren av listen mycket noggrant med en listsåg.

På nästa list ska vinkeln vändas åt andra hållet, så snickaren markerar och sågar av den direkt.Den första listen läggs an mot väggen och spikas fast med dyckert. Listerna väger i stort sett ingenting, så här räcker det med tre dyckertar.

Den andra listen hålls på plats mot hörnet och som vi kan se glipar fogen en aning.Om det inte glipar mer än så kan man lätt tälja till fogen med en hobbykniv. Snickaren skär av några få millimeter från listens spets. Nu lägger snickaren an listen mot hörnet igen och nu passar den perfekt.

Innan listen spikas på plats stryker snickaren på en liten klick lim på änden. Sedan spikas listen fast med några få dyckertar.Överskjutande lim, som pressas ur fogen plockas bort med hjälp av en spackelspade.Samma princip används hela vägen runt taket och nu har vi en fin övergång mellan väggar och tak.

Relaterade artiklar

 • Perfekt fog i skeva hörn

  Perfekt fog i skeva hörn

  03/07 Det är alltid en svår utmaning att få två lister att mötas snyggt i ett invändigt hörn när vinkeln inte är rät. Se här hur experten skapar ett snyggt resultat.

 • Hur sågar jag HELT lodrätt?

  Hur sågar jag HELT lodrätt?

  12/10 Jag tycker att det är svårt att såga helt lodrätt genom en tjock stolpe. Har ni ett tips om hur jag gör det med en fogsvans?

 • TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  15/09 VIDEO: Det kan vara svårt att foga samman två bitar trä så att fogen bliver helt tät. Men hantverkaren ska visa ett knep som löser problemet. Det enda som behövs är en handsåg, och så ska man se till att de båda bitarna sitter ...

 • SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  13/09 VIDEO: Det blir dessvärre allt vanligare att det virke som finns att köpa slår sig. Det kan vara svårt att använda sig av. Men om det bara har slagit sig en aning kan man rikta upp det. Man behöver bara ett par kraftiga ...

 • Kraftig sammanfogning med sträva

  Kraftig sammanfogning med sträva

  08/09 VIDEO: Om du vill slippa beslag när du bygger, finns det ett par snygga träsammanfogningar man kan använda.I det första exemplet har vi helt enkelt kapat till virket i 45 grader i ändarna.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss