Cookie- och Sekretesspolicy


Så enkelt lägger du
ett klickgolv

De nyaste klickgolven läggs så lätt att alla kan klara av jobbet. Från det att du lägger den första brädan tills du kan flytta tillbaka alla möbler i rummet går det sällan mer än en dag. Här visar vi hur enkelt det är och vi visar dessutom hur du klarar av alla små detaljer.


ENKELT: När väl de första raderna klickbrädor ligger på plats så går det snabbt. Brädorna ska sedan bara klickas fast rad efter rad.


GÖR KLART FÖR KLICKGOLVET
1. Brädorna läggs i den del av rummet där du kommer att arbeta sist. Nästa alla brädor måste ligga ett antal dagar i rummet innan golvet läggs för att brädorna ska acklimatiseras.
2. Om du lägger det nya klickgolvet på ett gammalt underlag är det ofta nödvändigt att såga bort en bit av foderlisterna. Såga längs en distanskloss med handsåg eller multimaskin.
3. För att minska stegljudet bör klickgolvet läggas på ett stegljudsdämpande underlag, som rullas ut på hela golvet. Se till att du inte lägger det dubbelt.
4. Mät golvet så att du kan planera för hur brädorna ska läggas. Skarvar ska förskjutas minst 25 cm från rad till rad. Bitarna som avslutar raderna bör helst vara under 20–25 cm.
5. Varje bräda sågas lätt och snabbt med sticksåg. Rak kapning gör du lättast med handsåg, cirkelsåg eller – allra bäst – en kap och geringssåg.


SMART METOD RITA ETT STRECK

När du har rullat ut det stegljudsdämpande underlaget är det smart att dra streck på det så att du hela tiden kan kolla att du har lagt brädorna rätt.


Snörslå ger dig snabbt ett streck som du kan lägga brädorna längs.

Om du har en snörslå så är det enklast att använda den för att rita ett streck, men du kan också använda ett långt vattenpass eller en rätskiva. Du kan också ”rita” med en tejpremsa som syns tidligt under läggningen.


Strecken används också när du ska mäta.


SÅ HÄR LÄGGER DU ETT KLICKGOLV
1. Klickgolvet får inte läggas ända ut till väggen. Det ska vara minst 10 mm mellan golvet och väggen. Använd fasta avståndsklossar för att vara säker på att avståndet blir lika stort överallt.
2. Brädorna klickas ihop på två ställen – längs ena kortsidan och längs långsidan. När flera brädor har satts ihop knackas de på plats med hammare. Använd en slagkloss, till exempel en brädbit.
3. Längs väggen kan du trycka ihop brädorna med en kofot. Använd i så fall en träkloss för att skydda väggen när du drar åt med kofoten.
4. Det kan vara svårt att klicka ihop en del brädor, till exempel den sista längs en vägg. Då kan du ta bort den nedre delen av klicklåset och limma ihop brädorna med snickarlim.
5. Vid rör lägger du en lösbräda ända fram till rören så att du kan mäta, markera och såga. Mellan rören och väggen läggs en brädbit som limmas fast på den bräda som du har sågat till.
6. Den sista brädan sågas till. Det brukar inte gå att klicka fast den och därför limmas den fast. Lägg en tjock limsträng på bägge brädor och pressa ihop dem med till exempel ett slagjärn.


TIPS: SE UPP MED FUKT

Om du ska lägga det nya klickgolvet på ett gjutet underlag, till exempel i källaren, blir det ofta nödvändigt att först lägga en fuktspärr. Den ska täcka hela golvet och gå upp en bit längs väggarna.

På teckningen har fuktspärren lagts mellan två stegljudsdämpande underlag och sitter i spänn bakom en avståndskloss bakom sockeln.

Relaterade artiklar

 • Hur sågar jag HELT lodrätt?

  Hur sågar jag HELT lodrätt?

  12/10 Jag tycker att det är svårt att såga helt lodrätt genom en tjock stolpe. Har ni ett tips om hur jag gör det med en fogsvans?

 • TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  TIPS: 1 Såga till en helt tät fog

  15/09 VIDEO: Det kan vara svårt att foga samman två bitar trä så att fogen bliver helt tät. Men hantverkaren ska visa ett knep som löser problemet. Det enda som behövs är en handsåg, och så ska man se till att de båda bitarna sitter ...

 • SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  SNICKERITIPS: Rikta skevt virke

  13/09 VIDEO: Det blir dessvärre allt vanligare att det virke som finns att köpa slår sig. Det kan vara svårt att använda sig av. Men om det bara har slagit sig en aning kan man rikta upp det. Man behöver bara ett par kraftiga ...

 • Kraftig sammanfogning med sträva

  Kraftig sammanfogning med sträva

  08/09 VIDEO: Om du vill slippa beslag när du bygger, finns det ett par snygga träsammanfogningar man kan använda.I det första exemplet har vi helt enkelt kapat till virket i 45 grader i ändarna.

 • 5 TIPS: Slipa träet helt perfekt

  5 TIPS: Slipa träet helt perfekt

  07/09 "Jag hatar att slipa trä", tänker du kanske. Men med ett par hjälpmedel blir din handslipning snabbare och snyggare än slipning med slipmaskiner.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss