Cookie- och Sekretesspolicy


Fusktegel

Man kan få en slät vägg att likna en tegelvägg med en både snabb och enkel metod. Det spelar ingen roll om väggen är av puts, lättbetong, trä eller vanlig betong.


Allt du behöver är putsbruk, putsbräden och framför allt särskilda fogskrapor för att göra mönster i putsen. Muraren demonstrerar på en del av den här fula betongväggen hur man kan förvandla den till en filtputsad tegelvägg. För att putsen ska sitta ordentligt måste man först grunda med en primer, blandad med vatten i förhållandet 1:3.

Här används ett grundningsbruk som blandas med vatten till en smidig och krämig konsistens. Putsen dras ut på väggen med en stålskånska. Börja nerifrån och arbeta dig uppåt. Putslagret ska inte vara tjockare än 2-3 mm, eftersom man ska skrapa ut fogarna i nästa moment.

När hela väggen putsats upp glättar muraren ytan för att få bort märkena från stålskånskan. Som alltid är det en bra idé att. tvätta verktygen så fort man använt dem. Innan grundningsbruket torkat helt ska man skrapa fram fogarna i tegelmönstret.

Muraren rekommenderar att du använder ett vattenpass som du lägger an fogskrapan mot. Då är du säker på att fogarna blir i våg. Ramlar putsen bort under arbetet för du bara på nytt med hjälp av en murslev.

Förbandet i tegelväggen bestäms av stötfogarnas placering. Här väljer vi ett kryssförband, men i princip kan du välja vilket förband som helst. Det ska sitta enbart halvsten i vartannat skift. Därför börjar muraren med att skrapa ur vartannat skift. Notera att fogskrapan svarar mot en hel stenlängd.

När han skrapat ur den första raden förskjuter han bara fogskrapan en halvsten, varvid han automatiskt får rätt förband. Ett vattenpass och en tumstock används, så att de lodräta stötfogarna blir helt raka. Samma metod används över hela ytan. Nu är stötfogarna i vartannat skift klara och består enbart av halvstenar eller koppsten, på murarspråk.

Nu ska skiften med hela stenar, eller löpskiften, läggas in. Löpskiften består alltså av hela stenar, men vartannat löpskift ska förskjutas en halv sten. Efter omkring en timmes arbete är tegelmuren klar och bruket ska torka innan arbetet kan fortsätta.

Tidigast efter ett dygns torktid borstar muraren av väggen med en styv borste. Först drar han med borstens baksida och sedan borstar han som vanligt, och får på så vis bort alla kanter och all lös puts. Nu ska tegelväggen filtas. Här använder vi ett vitt ädelputsbruk.

Produkten ska blandas i förhållandet 5-6 liter vatten till en 25 kilos säck med bruk. Muraren förvattnar innan bruket förs på. Muraren lägger upp en rejäl portion bruk på putsbrädet. Han börjar nere i ena hörnet och kom ihåg att putsen ska täcka helt.

Det vill säga att alla stenar ska putsas. När hela ytan är putsad är det tid att släta över stenarna med en fuktig svamp. Svampen jämnar till ytan och avlägsnar alla spår av putsbrädet. Nu är väggen färdig. Oavsett om du har en gipsvägg, trävägg eller om väggen är klädd med glasfiberväv kan du lätt förvandla den till en filtad tegelvägg.

Relaterade artiklar

 • Hur lägger jag klinkern bäst?

  Hur lägger jag klinkern bäst?

  06/10 Jag ska sätta i gång med att lägga nya klinker i vårt badrum. Jag skulle vilja slippa lägga en smal rad klinker, men hur gör jag?

 • SÅ får du loss den irriterande tapeten!

  SÅ får du loss den irriterande tapeten!

  04/10 Det är alltid krångligt att få loss saker som är fastlimmade. Men det är inte omöjligt. Läs våra 10 geniala tips om hur du får fastlimmade saker att SLÄPPA!

 • Fusk som funkar (för det mesta)!

  Fusk som funkar (för det mesta)!

  23/09 Det kan löna sig att strunta i reglerna och göra sådant vi inte talar högt om. Här är ett par bra fuskmetoder – och vissa saker som du ALDRIG får göra!

 • QUIZ: När lönar det sig att fuska?

  QUIZ: När lönar det sig att fuska?

  20/09 Skulle du kunna få för dig att spika in skruven den sista biten med en hammare? En del genvägar är smarta, andra duger – och en del är riktigt dumma! Vet du skillnaden?

 • TIPS: 6 Flytande plugg

  TIPS: 6 Flytande plugg

  15/09 VIDEO: Om du ska hänga upp något på väggen, kanske en tavla, vill du såklart att den ska hänga på precis rätt ställe. Dessvärre är det ofta så att precis där man vill sätta kroken finns det ingen läkt att skruva i, eller så är ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss