Cookie- och Sekretesspolicy


Rappning

En ful innervägg kan lätt och snabbt bli fin genom att man rappar den.


Först måste de grova tegelstenarna grundputsas med ett kalkcementbruk KC50/50/700 eller ett färdigblandat torrbruk som rörs ihop med hjälp av en omrörare. Har du ingen omrörare får du använda en skyffel.

Bruket ska vara ganska tunt – konsistensen ska påminna närmast om lite tjockare havregröt. Genom att måtta med en lång rätbräda längs väggen får muraren en grov uppfattning om hur mycket puts som ska läggas på och var de värsta ojämnheterna sitter.

Innan muraren börjar putsa väggen stänker han på vatten. Då kommer bruket att binda bättre vid väggen och det torkar inte heller för snabbt. Om det torkar för snabbt kommer bruket att spricka och ramla av innan det hunnit härda fast i teglet.

En rejäl portion av det rätt tunna bruket lägga upp på en stålskånska och bruket dras med ett jämnt tryck nerifrån och upp längs väggen. Samma tryck hela vägen.

Det är svårt att putsa högt upp, så på den översta delen av väggen slungar muraren på bruket. En rappad vägg ska inte vara helt snörrät och plan. I stället ska ytan vara rustik och grov, efter mönster från Sydeuropa.an behöver knycka till ordentligt med mursleven för att bruket ska fastna.

När hela väggen är putsad jämnar muraren först ut det med mursleven och sedan med stålskånskan. Muraren putsar i stora diagonala rörelser för att fördela bruket jämnt.

När bruket börjar torka använder muraren en våt kalkborste för att jämna till rappningen och därmed försluta ytan.Man ska borsta diagonalt så att borstmärkena framträder i det våta bruket. Den rappade väggen kan målas tidigaste efter en månad, när den är genomhärdad.

Relaterade artiklar

 • Så blandar du byggmaterial

  Så blandar du byggmaterial

  19/08 Mur- och putsbruk, betong och andra material som du köper i säckar kan blandas på olika sätt. Här får du våra tips om hur du enklast blandar torrprodukter.

 • Understryka tegelpannorna

  Understryka tegelpannorna

  13/07 VIDEO: I äldre stugor utan undertak är takpannorna ofta strukna med något tätningsmaterial så att regn och flygsnö inte ska tränga in under taket. Här ser man tydligt att understrykningen är defekt.

 • Säker vidhäftning

  Säker vidhäftning

  07/07 VIDEO: Om du vill vara helt säker på att klinkersplattorna sitter fast kan du använda det här knepet.

 • Fyllda fogar

  Fyllda fogar

  07/07 VIDEO: Om du tvättat ur fogen för mycket, eller om fogen är för tunt blandad vid fogningen blir fogen för låg i förhållande till plattorna. Men muraren har ett bra knep för att fylla upp fogen igen.

 • Tvätta fogsnöret

  Tvätta fogsnöret

  07/07 VIDEO: Om du har ett fogsnöre som inte blivit rengjort är det så gott som oanvändbart vid läggning av kakel och klinker.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss