Cookie- och Sekretesspolicy


Fönsterbräda av granit

Det finns inte mycket utrymme i det här fönstret. Muraren ska visa hur man kan installera en fönsterbräda av granit.


Tillsågad granit kan variera något i tjocklek, så muraren börjare med att mäta hur tjock den är. Den här skivan är 20 mm, så muraren avsätter 25 mm i var ände av fönstret så att det blir plats åt både granitskivan och en smula kakelfix.

Om man håller upp en vinkelhake mot kanten ser man tydligt att vinkeln inte är rät. Därför måste muraren få in karmen i väggen.

Därför knackar han bort 2-3 mm puts i båda sidorna. Muraren använder ett vattenpass för att markera var putsen ska knackas bort. Arbetet utförs enklast med en vanlig flatmejsel.

Muraren börjar med att spåra överkanten, här kan man eventuellt använda en bredare mejsel. Med den vanliga mejseln hugger han nu bort gods i sidorna, bit för bit.

Om man nu lägger an vinkelhaken igen går det att föra in den i det urhackade området. Man ser inte hakens kant. Det finns nu plats att föra in fönsterbrädan i väggen. För att fixen ska fästa måste man knacka bort den gamla färgen och putsen.

För snyggast möjliga avslutning bör fönsterbänken sticka ut cirka 2 cm i sidorna. Fönsteröppningen är 80 cm bred, med 2 cm i var ände betyder det att fönsterbrädan ska vara 84 cm lång.

Måttet markeras på skivan med en rits och en vinkelhake. Linjen markeras extra med hjälp av en röd blyertspenna. Med vinkelhaken markerar muraren var fönsterbrädan ska flukta med väggen.

I ena sidan ska man skära både på längden och göra ett hack i graniten, så att fönsterbrädan sticker ut längs väggen. Här markerat med ett rött streck. I andra änden ska man bara göra ett vinkelrätt snitt.

Även det markeras här med rött. Granitskivan sågas till på kakelsågen längs markeringarna. Det är viktigt att använda hörselskydd när du använder kakelsågen.

Sågklingan ger ett grovt snitt, men det är lätt att slipa av med en slipkopp på en vinkelslip. Slutligen glättas snittet med en slipsten i karborundum. Fönsterbrädan läggs på plats så att muraren kan kolla att den passar i ursågningarna.

Här stämmer allt, så nu kan muraren förvattna. Man använder vanligt kakelfix för att göra fast fönsterbrädan. Lägg på ett tjockt lager, flera centimeter tjockt. Muraren lägger upp skivan försiktigt på fixen.

Skivan knackas sedan på plats med en gummiklubba, medan det ligger ett vattenpass på ovansidan. Skivan ska såklart vara i våg i alla ledder. Här använder muraren två plastkilar för att klossa upp den.

Övergången mellan fönsterbrädan och väggen fylls igen med en smula reparationsbruk, både i sidorna och under skivan. Reparationsbruket glättas med en fuktig elementpensel och en fuktad svamp.

Kakelfixen torkar på ett dygn. Sedan kan kilarna plockas bort och hålen fyllas igen med reparationsbruk. En ny fönsterbräda i granit är ett snyggt alternativ till de traditionella varianterna i trä eller laminat.

Relaterade artiklar

 • Så blandar du byggmaterial

  Så blandar du byggmaterial

  19/08 Mur- och putsbruk, betong och andra material som du köper i säckar kan blandas på olika sätt. Här får du våra tips om hur du enklast blandar torrprodukter.

 • Understryka tegelpannorna

  Understryka tegelpannorna

  13/07 VIDEO: I äldre stugor utan undertak är takpannorna ofta strukna med något tätningsmaterial så att regn och flygsnö inte ska tränga in under taket. Här ser man tydligt att understrykningen är defekt.

 • Säker vidhäftning

  Säker vidhäftning

  07/07 VIDEO: Om du vill vara helt säker på att klinkersplattorna sitter fast kan du använda det här knepet.

 • Fyllda fogar

  Fyllda fogar

  07/07 VIDEO: Om du tvättat ur fogen för mycket, eller om fogen är för tunt blandad vid fogningen blir fogen för låg i förhållande till plattorna. Men muraren har ett bra knep för att fylla upp fogen igen.

 • Tvätta fogsnöret

  Tvätta fogsnöret

  07/07 VIDEO: Om du har ett fogsnöre som inte blivit rengjort är det så gott som oanvändbart vid läggning av kakel och klinker.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss