Cookie- och Sekretesspolicy


Stenformat och förband

Här använder vi danskt tegel med en längd på 22,8 centimeter, vilket med fog ger ett mått på 24 centimeter. Måttet är utgångspunkten för tre andra mått muraren använder sig av.

En fjärdedel av stenen huggs av så att den blir 16,8 cm, vilket med fog ger en total längd på 18 cm. En halv sten kallas för en kopp. Med fog blir den 12 cm. Samtidigt ska två koppar med fog vara lika med längden på en hel stensida, det muraren kallar löpsida.

Det minsta formatet är kvartsstenen som tillsammans med fog blir 6 centimeter. Formatet är inte vanligt, men kan vara nödvändigt att använda för att få förbandet att gå ihop. Begreppet förband används för att beskriva det sätt som stenarna placeras på i förhållande till varandra.

För att få ett så starkt murverk som möjligt ska stenarna förskjutas, så att lodräta fogar inte hamnar över varandra. I bärande murverk ska fogarna förskjutas minst en kvarts sten.

Det mönster stenarna bildar kallas förband. Det finns hundratals olika varianter. Olika områden och landsändar kan ha sina egna typer av förband. Det enklaste förbandet för gör det självaren är halvstensförbandet.

Det är både lätt att lägga och kräver minst material. I halvstensförbandet förskjuts hela stenar med en halv sten i varje skift, så att stenarna ligger i lod med varandra i vartannat skift.

För att få förbandet att gå ihop används halvstenar i ändarna på murverket. Munkförbandet är också vanligt. Det läggs med två hela stenar följda av en halvsten. På så vis hamnar halvstenarna över varandra i vartannat skift.

Förbandet har använts sedan medelåldern och är både solitt och vackert att se på. Det är för övrigt inte ofta komplexiteten utan snarare enkelheten i förbandet som gör det vackert att se på.

Relaterade artiklar

 • Välj rätt skum och undvik fogmisstag

  Välj rätt skum och undvik fogmisstag

  29/07 Fogskum är genialt för att täta, försegla och täppa igen hål och sprickor. Men väljer du fel sort kan det gå helt på tok. Se här vad du ska satsa på.

 • Tillverka en fogstrykare

  Tillverka en fogstrykare

  10/05 VIDEO: Om ditt fogningsarbete inte är alltför omfattande behöver du inte investera i en fogstrykare. Det är lätt att tillverka en själv.

 • Fogning

  Fogning

  10/05 VIDEO: Det ser förbluffande lätt ut när muraren hämtar upp en klick bruk från putsbrädet vid fogning. Den som har försökt vet att det inte är särskilt lätt. Ofta faller en del bruk av fogsleven på vägen. Det kan man undvika ...

 • VIDEO: Byt ut lösa fogar NU

  VIDEO: Byt ut lösa fogar NU

  10/05 Undvik frostskador och insektsangrepp i murverket. Är fogarna i ditt murverk lösa måste du byta ut dem innan det är för sent. Vår expert visar hur.

 • VIDEO: Fogning kring fönster

  VIDEO: Fogning kring fönster

  09/05 När du har satt in ett nytt fönster ska du naturligtvis också foga runt det. Här visar muraren den klassiska fogningen med bruk.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss