Cookie- och Sekretesspolicy


Fogning

Det ser förbluffande lätt ut när muraren hämtar upp en klick bruk från putsbrädet vid fogning. Den som har försökt vet att det inte är särskilt lätt. Ofta faller en del bruk av fogsleven på vägen. Det kan man undvika med rätt teknik.

När murverket är urkratsat och grundligt borstat är vi klara att foga. Fogbruket blandas ordentligt i spannen och när muraren lägger upp nytt fogbruk på putsbrädet bearbetar han den och formar den som en limpa.

Genom att bearbeta bruket blir det mer elastiskt och samtidigt lättare att hantera. Sedan skär muraren en skiva av bruket på brädet och lägger över det i fogen. När man fogar är det viktigt att lägga kraft bakom så att fogen packas tätt.

Då håller den bättre. En annan metod är att hålla upp putsbrädet mot fogkanten och närmast skyffla in bruket i fogen. Det är en kladdigare metod, men den är snabbare. När alla vågräta löpfogar är klara skrapas de av med fogsleven så att man får bort utstickande bruk.

De lodräta fogarna – stötfogarna, på murarspråk – ska naturligtvis också fyllas. Här tar man bruk bara på den yttersta tredjedelen av fogsleven, vilket svarar mot fogens längd.

Precis som med de vågräta fogarna är det nödvändigt att lägga kraft bakom så att fogen komprimeras ordentligt. Det finns mängder av olika fogtyper. Här visar vi en fog, som är indragen 2 millimeter.

Till det använder muraren en brädbit med ett utskuret hack, Mitt i hacket är en spik islagen, så att huvudet sticker ut cirka 2 millimeter över kanten på brädbiten.

Spikhuvudet kommer att sticka in 2 millimeter i fogen så att den kan kratsas ur. Därefter glättas alla fogar med fogsleven, så att den försluts och blir helt jämn. På så vis kan inte vatten lika lätt tränga in i fogarna och risken för frostsprängning minskar.

Till stötfogarna kan man använda en särskild fogslev, med en böj som svarar mot fogens höjd.

Till sist skuras murverket med en bit säckväv för att få bort de rester av murbruk som sitter kvar. Om man är noggrann vid fogarbetet behöver man inte använda syra för att tvätta av murverket.

Relaterade artiklar

 • Välj rätt skum och undvik fogmisstag

  Välj rätt skum och undvik fogmisstag

  29/07 Fogskum är genialt för att täta, försegla och täppa igen hål och sprickor. Men väljer du fel sort kan det gå helt på tok. Se här vad du ska satsa på.

 • Tillverka en fogstrykare

  Tillverka en fogstrykare

  10/05 VIDEO: Om ditt fogningsarbete inte är alltför omfattande behöver du inte investera i en fogstrykare. Det är lätt att tillverka en själv.

 • Stenformat och förband

  Stenformat och förband

  10/05 VIDEO: Här använder vi danskt tegel med en längd på 22,8 centimeter, vilket med fog ger ett mått på 24 centimeter. Måttet är utgångspunkten för tre andra mått muraren använder sig av.

 • Renovera fogar

  Renovera fogar

  10/05 VIDEO: Om fogarna är spruckna eller söndervittrade kan fukt tränga in i murverket. Det kan leda till frostsprängning och angrepp från insekter. Här är fogarna så dåliga att de kan skrapas ur med ett finger.

 • Fogning kring fönster

  Fogning kring fönster

  09/05 VIDEO: När du har satt in ett nytt fönster ska du naturligtvis också foga omkring det. Vissa använder skum, andra föredrar expanderande fogband, men här visar muraren hur man på klassiskt vis fogar med bruk.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss