Cookie- och Sekretesspolicy


Fogning kring fönster

När du har satt in ett nytt fönster ska du naturligtvis också foga omkring det. Vissa använder skum, andra föredrar expanderande fogband, men här visar muraren hur man på klassiskt vis fogar med bruk.

Först gäller det att dreva. Här har muraren skurit till några remsor mineralull, som försiktigt pressas in i fogen mellan fönster och murverk.

Man får inte packa mineralullen för hårt, eftersom det är luften mellan lagren i ullen som isolerar. Notera att muraren använder andningsskydd under arbetet. När isoleringen är klar trycker man in 24 mm fogband i fogen.

Fogband finns i många olika storlekar för att passa olika avstånd. Där fönstret är fastskruvat i väggen kan man inte få in fogbandet ordentligt. I stället för att kapa det skär muraren ett snitt i bandet för att ge plats åt skruvarna.

Det gäller att fogbandet är så sammanhängande som möjligt. Ju bättre det sitter på plats, desto mindre är fogens värmeförlust. I hörnet trycker vi in en extra bit fogband för att täta så gott som möjligt.

Fogen förvattnas och sedan ältas bruket på putsbrädet. Muraren börjar längst ner på fönstret.

Då kan fogen byggas upp utan att bruket faller ner. När hela fogen är fylld glättas den med fogsleven så att den blir slät. Samtidigt försluts den så att vatten inte tränger in. Med en fuktig elementpensel tar vi bort överblivet bruk på fönsterkarmen.

Till sist torkar vi av med en torr trasa. På samma sätt fogar vi kring resten av fönstret. Den här fogningsmetoden är enkel att utföra, och den passar väl in med det kringliggande murverket. Metoden kan för övrigt också användas till dörrar.

Relaterade artiklar

 • Välj rätt skum och undvik fogmisstag

  Välj rätt skum och undvik fogmisstag

  29/07 Fogskum är genialt för att täta, försegla och täppa igen hål och sprickor. Men väljer du fel sort kan det gå helt på tok. Se här vad du ska satsa på.

 • Tillverka en fogstrykare

  Tillverka en fogstrykare

  10/05 VIDEO: Om ditt fogningsarbete inte är alltför omfattande behöver du inte investera i en fogstrykare. Det är lätt att tillverka en själv.

 • Fogning

  Fogning

  10/05 VIDEO: Det ser förbluffande lätt ut när muraren hämtar upp en klick bruk från putsbrädet vid fogning. Den som har försökt vet att det inte är särskilt lätt. Ofta faller en del bruk av fogsleven på vägen. Det kan man undvika ...

 • Stenformat och förband

  Stenformat och förband

  10/05 VIDEO: Här använder vi danskt tegel med en längd på 22,8 centimeter, vilket med fog ger ett mått på 24 centimeter. Måttet är utgångspunkten för tre andra mått muraren använder sig av.

 • Renovera fogar

  Renovera fogar

  10/05 VIDEO: Om fogarna är spruckna eller söndervittrade kan fukt tränga in i murverket. Det kan leda till frostsprängning och angrepp från insekter. Här är fogarna så dåliga att de kan skrapas ur med ett finger.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss