Cookie- och Sekretesspolicy


Fantastiska fogar

Fogar förenar och förbinder. Fogar delar. Fogar låser fast och frigör. Fogar tätar och skyddar. Fogar värmer och håller torrt. Ja, fogarna i bostaden gör ett fantastiskt jobb, år efter år. Så det gäller att foga rätt och foga bra. För när du fogar bra, bygger du bra.

När vi sätter ihop två saker uppstår det en skarv. Eliminerar vi skarven får vi en fog. Fogen kan vara tunn som en limfog, bred som en gummifog, grov som en bruksfog mellan två tegelstenar eller lös som sandfogen mellan två stenplattor på infarten. Oavsett var fogen finns och vilken uppgift den har, så får man ingen helhet utan en fog. Och den ska hålla. Ta exempelvis fogen runt ett nyinsatt fönster. Du kan välja det bästa fönster som finns att köpa för pengar, låta de bästa hantverkarna montera det i den bästa vägg som finns. Om fogen runt fönstret utförs felaktigt eller slarvigt, så finns risk för att karmen skadas och måste bytas efter kort tid. För fogarna är inte passiva åskådare till livet i huset. Fogarna binder ihop de styva delarna och avslutar dem. Men de ger dessutom delarna en möjlighet att röra sig, att arbeta lite. Dag efter dag, år ut och år in, ska fogarna anpassa sig, hålla fast, hålla tätt och hålla sig snygga – i all slags väder. Ändå är fogen en anonym del, en liten detalj. Och den är ett irriterande problem, som vi måste ta hand om när den inte fungerar. Fogarna förtjänar all uppmärksamhet de kan få. När du känner dina fogar och vet vilket imponerande arbete de gör, så tänker du också på dem. Då ser du till att det finns plats för fogen när hålet för fönstret görs. Du skaffar rätt underlag, ser till att det finns en bottningslist som underlag, väljer rätt fogmassa och slätar ut den med omtanke. Och du gör ett bra jobb, för med fogen sätter du din signatur under det utförda arbetet.

Relaterade artiklar

 • Vilken fogmassa ska jag använda?

  Vilken fogmassa ska jag använda?

  09/11 Jag har satt upp kakel på väggen över köksbänken och ska nu foga skarven. Jag har hört att fogen mot bänkskivan inte behöver vara kakelfogmassa. Stämmer det?

 • Den säkra vägen till fina fogar

  Den säkra vägen till fina fogar

  31/07 Det går faktiskt ganska snabbt att byta ut en ful fog. Och om du använder vår enkla metod får du ett resultat, som normalt endast proffs lyckas med.

  Svårighet 1/4
 • Välj rätt skum och undvik fogmisstag

  Välj rätt skum och undvik fogmisstag

  29/07 Fogskum är genialt för att täta, försegla och täppa igen hål och sprickor. Men väljer du fel sort kan det gå helt på tok. Se här vad du ska satsa på.

 • Tillverka en fogstrykare

  Tillverka en fogstrykare

  10/05 VIDEO: Om ditt fogningsarbete inte är alltför omfattande behöver du inte investera i en fogstrykare. Det är lätt att tillverka en själv.

 • Fogning

  Fogning

  10/05 VIDEO: Det ser förbluffande lätt ut när muraren hämtar upp en klick bruk från putsbrädet vid fogning. Den som har försökt vet att det inte är särskilt lätt. Ofta faller en del bruk av fogsleven på vägen. Det kan man undvika ...

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Fantastiska fogar
 • Fantastiska fogar
 • Fantastiska fogar
 • Fantastiska fogar

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss