Cookie- och Sekretesspolicy


GUIDE: Så här spacklar
du igen hål

Det tar sin tid att spackla igen alla hål och jack i väggar och tak innan du ska måla, men det är värt besväret. För när du väl har gjort ett bra förarbete och skapat ett helt plant underlag blir det mycket lättare att få ett perfekt resultat när det är dags att måla.

Lär dig att spackla Hål slår igenom och syns tydligt när du målar väggen. Men du kan lätt trolla bort dem så att de blir osynliga.

LÄR DIG ATT SPACKLA: HÅL I PUTSADE YTOR
Lär dig att spackla 1. Lägg på ett tjockt lager spackelmassa.
Börja med att täcka alla hål och märken med ett tjockt skikt. Då slipper du kanske spackla två gånger.
Lär dig att spackla 2. Skrapa fritt runt hålen.
Använd spackeln för att dra bort spackelmassa ända in till putsen – dock inte där det finns ett hål.


LÄR DIG ATT SPACKLA: HÅL I GLASFIBERVÄV
Lär dig att spackla 1. Fyll igen hålet med spackelmassa, antingen en färdig eller en som du blandar av pulver och vatten.
Lär dig att spackla 2. Hålet har fyllts med spackelmassa men man kan fortfarande se var det finns. Tvätta bort all spackelmassa runt hålet med en fuktig svamp.
Lär dig att spackla 3. Fukta en liten bit glasfiberväv med samma mönster som på resten av väggen och pressa in biten i den fuktiga spackelmassan.
Lär dig att spackla 4. När du tar bort vävbiten så har du präglat mönstret i spackelmassan. När den senare torkar målar du reparationsstället med en roller.


HÅL OCH SPRICKOR I TRÄ SPACKLAS MED KEMISKT TRÄ

Det går också att spackla igen hål och sprickor inomhus i träpaneler, foderlister och annat trä, även om det är stora reparationer. Det enda du behöver i så fall är kemiskt trä och en spackel som passar den eventuella profilen. Du kan göra spackeln själv.

För att skapa en sådan spackel, måste du veta exakt hur profilen ser ut. Det kan du kolla med hjälp av en profilmall. En sådan kan du skaffa för under 100 kr, men det finns även dyrare varianter.

Profilmallen består av en skena och en mängd stift som sitter löst i skenan. När du pressar in profilmallen mot ett profilerat föremål rättar stiften till sig så att du får en avbild av profilen. Det framgår av den första bilden.

LÄR DIG ATT SPACKLA: HÅL OCH SPRICKOR I TRÄ
Lär dig att spackla 1. Pressa en profilmall mot träprofilen. Då får du en exakt kopia av profilen som du kan använda när du gör din spackel.
Lär dig att spackla 2. Rita av profilen med en tuschpenna på en bit hård plast eller mycket styv kartong. Du kan klippa sönder en plastburk för att få en plastspackel.
Lär dig att spackla 3. Blanda tvåkomponents kemiskt trä enligt anvisningarna på förpackningen. Spackla sedan igen hålet med en vanlig spackel.
Lär dig att spackla 4. Jämna nu till spackelmassan med din hemgjorda spackel och låt sedan spackelmassan härda i 10 minuter.
Lär dig att spackla 5. Slipa med slippapper så att träet blir slätt och måla ett par gånger när du har torkat rent. Kemiskt trä blir stenhårt och efter målning kan man inte se skadan.


VÄRT ATT VETA OM KEMISKT TRÄ

Kemiskt trä är en tvåkomponents spackelmassa som ska blandas strax innan den används. Du har nämligen bara 10 minuter på dig att använda
den.

Lär dig att spackla

Massan blir hård efter härdning och kan bearbetas med vanliga verktyg som såg, stämjärn och slippapper. Kemiskt trä kan målas som annat trä, men det kan INTE betsas.

TIPS: VAR FLITIG MED SLIPPAPPERET

Oavsett hur snyggt och slätt du har lyckats forma den kemiska trämassan, så gäller det att fortsätta det fina arbetet med slippapper. Annars kommer du inte att få någon perfekt finish eller osynlig lagning.

Spackelytan ska bli alldeles slät och plan som resten av träet. Börja eventuellt med slippapper som har grovlek 80-120. Slipa när du har målat en gång, nu med grovlek 150. Innan du färdigmålar slipar du igen, nu med grovlek 180. Måla 3–4 gånger.

Relaterade artiklar

 • Spara pengar när du köper färg

  Spara pengar när du köper färg

  21/06 Har du också haft halva (och hela, obrutna) färgburkar kvar efter att du har målat? Det är slöseri. Men du kan faktiskt slippa det nästa gång.

 • Därför ska du ALLTID använda grundfärg

  Därför ska du ALLTID använda grundfärg

  04/04 Väldigt många hoppar över grundfärgen när de målar. Läs om varför grundfärgen är målarens hemliga vapen till ett snyggt och hållbart resultat.

 • Flagnar färgen när du målar trä utomhus?

  Flagnar färgen när du målar trä utomhus?

  31/03 Då har träet förmodligen varit för fuktigt när det målades. Läs om detta och sju andra vanliga målningsfel, och hur du undgår dem.

 • Undvik 5 klassiska målningsfel

  Undvik 5 klassiska målningsfel

  15/03 Du kan spara mycket pengar på att måla själv i stället för att anlita proffs. Men se till att undvika de här fem klassiska misstagen som många av oss begår!

 • Måla bättre än målaren!

  Måla bättre än målaren!

  08/03 Du har gott om något som målaren inte har: TID! Det är viktigt för att få ett perfekt resultat. Vi visar dig de smartaste teknikerna i vårt stora målartema.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss