Cookie- och Sekretesspolicy


GUIDE: Så här
helspacklar du

Oavsett om du vill få fram släta väggar för att de ska målas eller för att de ska kläs med glasfiberfilt eller vanlig tapet, så är det klokt att först helspackla dem. Det är ganska svårt och arbetet kräver tålamod och övning. Se här hur du helspacklar, både med vanligt finkornigt sandspackel och med grövre multiputsbruk.

Spackel: Så här helspacklar du
PERFEKT: När du helspacklar får du fram en ensartad vägg som är både slät och jämn samt klar för målning.

VANLIG HELSPACKLING
spackel 1. Det är bäst att använda en liten spackel för att lägga på spackelmassa på den stora spackeln. Men lägg inte på ända ut till sidorna på den breda spackeln.
2. Börja nere vid golvet och dra uppåt med lugna drag. Det blir lättare att styra jobbet om du drar cirka en tredjedel upp på väggen och cirka 1,5 meter i bredd. På så sätt spacklas väggen i omgångar.
spackel 3. Skrapa bort spackelmassa från den breda spackeln och dra den i sidled. Då jämnar du till alla skarvar och överlappningar. Det går rätt lätt.
spackel 4. Fortsätt sedan ovanför det nyspacklade området. Dra ut spackelmassa cirka två tredjedelar upp och dra sedan neråt. Ta även nu endast en bit i sänder innan du jämnar till ytan i sidled.
spackel 5. När den sista tredjedelen har spacklats och väggen torkat slipas väggen. Spackla ytterligare en eller ett par gånger med mellanslipningar. Hyr gärna en giraffslip. Då kan du få stora ytor släta.


TIPS: SPACKLA HÖRN

spackla hörn
Skona hörnen och underlätta ditt arbete med hörnprofiler. Dessa finns att köpa på byggvaruhus etc. och kan skruvas eller klämmas fast på gipsskivorna. Dra spackeln längs profilen och släta ut spackelmassan i nivå med profilerna.


HELSPACKLING MED MULTIPUTS
Spackla med multiputs 1. Blanda multiputs och vatten enligt bruksanvisningen. Bruket ska sedan användas inom två timmar så du får inte blanda för mycket. Konsistensen är perfekt när ytan på bruket är slät.
Spackla med multiputs 2. Lägg puts på en stålskånska eller stålspackel och fördela den på väggen. Dra nerifrån med jämnt tryck och endast en spackelbredd i sänder. Då får du en slät tya på väggen.
Spackla med multiputs 3. Dagen därpå kan du slipa bort eventuella ojämnheter med slippapper korn 60. Du kan också dra en våffla (en rivbräda) över väggen.
Spackla med multiputs 4. Pensla eller borsta väggen med vatten för då torkar nästa spackelskikt inte så fort. Vill du ha lång tid på dig med bruket kan du pensla med en primer.
Spackla med multiputs 5. Lägg på nästa skikt spackelmassa. Massan ska ha tjockare konsistens än när du spacklade första gången. Dra ut massan en spackelbredd i sänder för att hinna jämna till ytan innan den stelnar.
Spackla med multiputs 6. Jämna genast till ytan med kanten på en hårt urvriden fuktig svamp. Pressa inte för då drar du med dig massa. När väggen senare har torkat kan du måla den eller låta den vara som den är.


SMART METOD: HELSPACKLING MED RULLE

Om du tycker att det är svårt att hantera sandspackelmassan med en spackel kan du i stället rulla ut den på väggen. Men det kräver att du först späder massan med vatten och sedan lägger på ett rätt tjockt skikt – ett fält i sänder.

Spackla med rulle

Släta sedan ut massan med en bred spackel som ska dras upp och ner och i sidled – alltså på ”vanligt” sätt.

Spackla med rulle

Relaterade artiklar

 • Därför ska du ALLTID använda grundfärg

  Därför ska du ALLTID använda grundfärg

  04/04 Väldigt många hoppar över grundfärgen när de målar. Läs om varför grundfärgen är målarens hemliga vapen till ett snyggt och hållbart resultat.

 • Gör du fel när du målar på trä?

  Gör du fel när du målar på trä?

  31/03 Det är många som begår samma misstag om och om igen när de målar trä utomhus. Det leder till en massa problem som kan leda till att träet dör.

 • Undvik 5 klassiska målningsfel

  Undvik 5 klassiska målningsfel

  15/03 Du kan spara mycket pengar på att måla själv i stället för att anlita proffs. Men se till att undvika de här fem klassiska misstagen som många av oss begår!

 • Måla bättre än målaren!

  Måla bättre än målaren!

  08/03 Du har gott om något som målaren inte har: TID! Det är viktigt för att få ett perfekt resultat. Vi visar dig de smartaste teknikerna i vårt stora målartema.

 • 3 GENIALA sätt att använda målartejp

  3 GENIALA sätt att använda målartejp

  28/11 Målartejp är oumbärligt när du ska maskera innan du målar. Men visste du att målartejp kan användas till mycket annat också?

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Hundgård på danska .. 2 gånger..

..tar upp 2 värdefulla platser bland de ...

Vinkeljärn

Var får man tag på vinkeljärn till projektet ...

Vedklyv

Vilket Elverk måste jag ha för att driva en ...

Varför är det så svårt att få tag på furu?

Varför har bygghandeln nästan bara gran och ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss