Cookie- och Sekretesspolicy


7 tips som ger snyggare resultat när du målar

Måleriarbetet går snabbare, håller längre, blir mindre kladdigt och mycket snyggare... Följ våra 7 tips och bli en bättre målare!

1. Måla rummet 20 procent ljusare

Om du tycker att ett rum är för mörkt kan du få det ljusare med färg, framför allt om du målar fönsterkarmar, bågar, eventuella spröjsar och smygen runt fönstret med vit blank färg. Då reflekteras ljuset och sprids i hela rummet. Med blank färg menar vi glans 70 eller högre. Den blanka färgen gör det ocksa lättare att hålla ytorna rena.

Malertips træmaling Gør Det Selv
Vita spröjsar och bågar reflekterar ljuset tillsammans med den vitmålade smygen. Måla en 10 cm bred ram hela vägen runt fönstret.

2. 15 grader är perfekt

De flesta föredrar säkert att måla i normal rumstemperatur, det vill säga omkring 22–23 grader. Men det behöver inte vara så varmt i rummet. Tvärtom – det är en fördel om du stänger av värmen kortvarigt eller sänker temperaturen till cirka 15 grader när du målar, för då flyter färgen ut bättre och snyggare.
Malertips Gør Det Selv

LÄS OCKSÅ: Så här undviker du tre klassiska målarmisstag

3. Blixtsnabb maskering längs sockeln

Du får en effektiv maskering med hjälp av tejp och papper, men det tar sin tid att sätta tejpen på plats. Om du ska bättringsmåla sockellisterna kan du i stället ta en tunn kartongskiva och hålla mot golvet. Flytta kartongen i takt med att du målar.
Malertips afdækning Gør Det Selv

4. Måla allt trä först

Om du ska måla om ett helt rum – alltså väggar, tak, socklar, foderlister och så vidare – så ar det bäst att börja med att måla allt trä. Det är nämligen lättare att maskera målade blanka ytor med tejp än det är att fästa tejpen på väggen. Framför allt är det mycket lättare att ta loss tejpen efteråt utan att färgen följer med.
Malertips træmaling Gør Det Selv

GUIDE: Måla bättre än proffsen

5. Pensla först – sedan kan du rulla

Om du ska måla en vägg med målarrulle, så får du snyggast resultat om du först maskerar det som inte ska målas, målar längs alla kanter med pensel och till sist målar efter med en minirulle innan du rullar hela väggen två gånger.
Malertips male kanter Gør Det Selv
1. Först målas kanterna med en bred pensel. Börja uppifrån: ovanför dörrar och fönster, sedan längs foderlister och paneler, vägguttag och sockellister. Måla helst minst 10 cm brett.
Malertips træmaling Gør Det Selv
2. Rulla den målade ytan med en liten rulle. Då får hela väggen samma struktur och du slipper penseldrag här och där. Rulla så tätt intill kanter och hinder som möjligt.

TESTA DINA KUNSKAPER: Sant och falskt om färg

Malertips loft rulle Gør Det Selv

6. Teleskopskaft ger dig överblick över jobbet

Fäst din målarrulle på ett långt skaft eller teleskopskaft nästa gång du ska måla innertaket. Du kan då stå på golvet och måla hela taket, vilket innebär att du skonar benen från att klättra upp och ner på stegen.

Tack vare skaftet får du ett visst avstånd till taket, och det gör det lätt att se hur långt du har kommit, var du ska måla lite mera och om du har glömt något. En annan fördel är att du kan dra ut färgen med långa drag och därmed fördela färgen bättre. Å andra sidan bör du sänka tempot.

För med ett långt skaft finns stor risk att du målar för snabbt – och då stänker det mycket.

7. Täckfilt suger upp spilld färg

När ett golv ska skyddas mot färgspill och stänk har målaren en klar favorit, nämligen täckfilt. Den rullas lätt ut, suger snabbt åt sig färgdroppar och ligger still. Ett alternativ är grovt golvpapper.
Malertips afdækning Gør Det Selv

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Så här helspacklar du

  GUIDE: Så här helspacklar du

  27/09 Oavsett om du vill ha släta väggar som ska målas eller väggar som ska kläs med glasfiberfilt är det klokt att först helspackla dem. Se här hur du gör!

 • GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  24/08 GUIDE: Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak. Men om skarvarna inte är rätt spacklade blir det inte en lika elegant. Lär dig rätt teknik här!

 • GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  24/08 Gipsplader giver flotte, glatte vægge og lofter. Men hvis samlingerne ikke er spartlet rigtigt, bliver løsningen knap så flot. Her kan du lære teknikken!

 • Ta bort färgen med värme

  Ta bort färgen med värme

  23/08 VIDEO: På gamla fönster och dörrar sitter det ofta flera lager målarfärg. De måste bort innan man kan måla igen, om man vill ha bästa möjliga resultat. Färgen kan självklart skrapas bort med en spackel eller en slipmaskin, men ...

 • Byt färg på huset – på en sekund!

  Byt färg på huset – på en sekund!

  09/08 Med en app i din smartmobil kan du nu se hur villan kommer att se ut när du har målat om den. Det är smart, det är enkelt och det är gratis.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss