Cookie- och Sekretesspolicy


Tillverka en schablon

Här visar målaren hur man kan göra sina egna schabloner till mindre dekorationer, som kan använda till väggar, dörrar och anslagstavlor.

Ett papper penslas med en lösning av 1/3 terpentin och 2/3 linolja. Det gör papperet både styvt och genomskinligt.När papperet torkat i cirka ett dygn lägger man in den figur som schablonen ska formas efter under papperet så att den syns igenom.

Med en vass skalpell skär man nu längs alla påfågelns kanter. Ju mer exakt påfågeln skärs ut, desto finare blir schablonen. Därför är det viktigt att skalpellen har ett nytt och vasst blad. När schablonen är klar målas den med shellack på baksidan så att den håller bättre.

Man använder en hopvikt bit skumgummi för att stöppla färg på schablonen. Då är det lätt att anpassa stöpplaren till schablonens storlek. Tejpa ihop skumgummibiten med en bit maskeringstejp så att den håller formen.

Färgen som används är en vanlig väggfärg i tre bruna nyanser. Målaren lägger på en klick färg i kanten på papperet och hämtar där färg som stöpplas på schablonen. Med tre olika nyanser får man en fin dynamik i motivet.

Den mörkare färgen används i mitten, de ljusare i kanterna. Här har vi målat upp schablonen på en pappersbit men metoden går lika bra att använda på till exempel en vägg. När motivet är färdigt kan schablonen tvättas av och återanvändas, till exempel med andra färger.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Så här helspacklar du

  GUIDE: Så här helspacklar du

  27/09 Oavsett om du vill ha släta väggar som ska målas eller väggar som ska kläs med glasfiberfilt är det klokt att först helspackla dem. Se här hur du gör!

 • GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  24/08 GUIDE: Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak. Men om skarvarna inte är rätt spacklade blir det inte en lika elegant. Lär dig rätt teknik här!

 • GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  24/08 Gipsplader giver flotte, glatte vægge og lofter. Men hvis samlingerne ikke er spartlet rigtigt, bliver løsningen knap så flot. Her kan du lære teknikken!

 • Ta bort färgen med värme

  Ta bort färgen med värme

  23/08 VIDEO: På gamla fönster och dörrar sitter det ofta flera lager målarfärg. De måste bort innan man kan måla igen, om man vill ha bästa möjliga resultat. Färgen kan självklart skrapas bort med en spackel eller en slipmaskin, men ...

 • Byt färg på huset – på en sekund!

  Byt färg på huset – på en sekund!

  09/08 Med en app i din smartmobil kan du nu se hur villan kommer att se ut när du har målat om den. Det är smart, det är enkelt och det är gratis.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss