Cookie- och Sekretesspolicy


Måla med pensel

Här visar målaren hur man får bäst resultat med en pensel.

Först av allt ska man lära sig att hålla riktigt. Penseln får inte hänga och slänga fram och tillbaka. Den ska hållas stadigt i handen. Då blir det betydligt lättare att till exempel få en jämn kant. Inte ens på mindre ytor nöjer sig målaren med bara en pensel.

Till kanterna används alltid en smalare pensel, till de större ytorna en bred.Till en fönsterbräda som den här målar man först längs kanterna och hörnen.

Till det används en ringpensel. Till den stora ytan använder målaren en bred pensel. Dels går arbetet snabbare, dels blir det mindre penselspår. Börja med att lägga ut ordentligt med färg mitt på fönsterbrädan. Sedan drar man ut färgen från mitten och mot ändarna.

Man kan måla kors och tvärs för att fördela färgen så bra som möjligt. Ytan är vågrät, så man behöver inte vara rädd för att lägga på rejält med färg.

När till sist hela ytan är täckt med färg använder målaren den breda penseln för att efterstryka. Genom att dra med lätt hand från ena änden av fönsterbrädan till den andra avlägsnas alla fula penselspår. Resultatet blir en snygg, slät yta.

Om man målar fönsterinfattningar kan det vara svårt att få till det i vinklarna där infattningen är geringssågad. Fackmannen målar aldrig tvärs över geringen. I stället målar man först på ena sidan, sedan på den andra. Då följer man träets ådring, vilket ger bäst resultat.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Så här helspacklar du

  GUIDE: Så här helspacklar du

  27/09 Oavsett om du vill ha släta väggar som ska målas eller väggar som ska kläs med glasfiberfilt är det klokt att först helspackla dem. Se här hur du gör!

 • GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  24/08 GUIDE: Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak. Men om skarvarna inte är rätt spacklade blir det inte en lika elegant. Lär dig rätt teknik här!

 • GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  24/08 Gipsplader giver flotte, glatte vægge og lofter. Men hvis samlingerne ikke er spartlet rigtigt, bliver løsningen knap så flot. Her kan du lære teknikken!

 • Ta bort färgen med värme

  Ta bort färgen med värme

  23/08 VIDEO: På gamla fönster och dörrar sitter det ofta flera lager målarfärg. De måste bort innan man kan måla igen, om man vill ha bästa möjliga resultat. Färgen kan självklart skrapas bort med en spackel eller en slipmaskin, men ...

 • Byt färg på huset – på en sekund!

  Byt färg på huset – på en sekund!

  09/08 Med en app i din smartmobil kan du nu se hur villan kommer att se ut när du har målat om den. Det är smart, det är enkelt och det är gratis.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss