Cookie- och Sekretesspolicy


Kvadreringsteknik

Kvadreringsteknik handlar kort sagt om att förstora en liten teckning genom att dela upp den i kvadrater.

Målaren har kopierat av en bild på en zebra på ett A4-papper, men man kan också använda ett fotografi eller en egen teckning. Zebran delas upp i likadana fält med hjälp av en linjal.

Varje kolumn tilldelas en bokstav, medan raderna numreras från 10 till 1. Nu är teckningen helt uppdelad i fyrkanter, där till exempel svansspetsen ligger i A8. För att återskapa motivet används en bit genomskinligt hobbypapper, man kan också använda bakplåtspapper.

Papperet sätts fast mot tavlan med tejp. Det smarta med att använda papper är att det kan återanvändas och spegelvändas till andra dekorationer. En baslinje markeras och därefter ritas fälten upp. Vi ska göra ett motiv som är 60 centimeter hög och 90 centimeter bred.

Teckningen var tio fält hög, så varje fält ska vara 6 gånger 6 centimeter, vilket markeras med tumstocken. Punkterna förbinds och tilldelas bokstäver och siffror efter samma princip som den lilla teckningen.

Alla motivets fält ska nu ritas upp så att de innehåller samma sak som på den lilla teckningen. Det gör man enklast genom att hålla upp skissen, rita ut svängda linjer och överföra dem till motivet. På snirkliga ställen, som svansen, är det enklast att rita ut flera fält på en gång.

Resten av uppritningen handlar mest om precision och tålamod. Det tog två timmar att rita upp det här motivet fyrkant för fyrkant. När motivet är uppritat vänder man papperet och skuggar med en blyertspenna över alla linjer. När skuggningen är klar vänder man tillbaka papperet.

Här ska man vara noga med att placera papperet helt rätt innan man tejpar fast det.Med blyertspennan ritas nu alla linjer upp på nytt med hårt penntryck. Tack vare skuggningen som nu ligger mot tavlan överförs linjerna. Detta görs över hela motivet, sedan kan papperet plockas bort.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Så här helspacklar du

  GUIDE: Så här helspacklar du

  27/09 Oavsett om du vill ha släta väggar som ska målas eller väggar som ska kläs med glasfiberfilt är det klokt att först helspackla dem. Se här hur du gör!

 • GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  24/08 GUIDE: Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak. Men om skarvarna inte är rätt spacklade blir det inte en lika elegant. Lär dig rätt teknik här!

 • GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  24/08 Gipsplader giver flotte, glatte vægge og lofter. Men hvis samlingerne ikke er spartlet rigtigt, bliver løsningen knap så flot. Her kan du lære teknikken!

 • Ta bort färgen med värme

  Ta bort färgen med värme

  23/08 VIDEO: På gamla fönster och dörrar sitter det ofta flera lager målarfärg. De måste bort innan man kan måla igen, om man vill ha bästa möjliga resultat. Färgen kan självklart skrapas bort med en spackel eller en slipmaskin, men ...

 • Byt färg på huset – på en sekund!

  Byt färg på huset – på en sekund!

  09/08 Med en app i din smartmobil kan du nu se hur villan kommer att se ut när du har målat om den. Det är smart, det är enkelt och det är gratis.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss