Cookie- och Sekretesspolicy


Bårder och staffering

På den här anslagstavlan ska målaren visa hur man målar upp en bård och utför staffering. För att göra en bård som fluktar med en kant är det smart att skära ut mönstret i rätt avstånd från kanten. Då är det bara att lägga schablonen mot kanten.

För att lägga ut färgen används en stöpplare. För att göra den styvare tejpas den runt borsten. Innan färgen läggs på schablonen testas stöpplaren på en pappersbit, så att man är säker på att färgen fördelas jämnt.

Försök inte måla på färgen. Den ska stöpplas, så att schablonens kanter blir så skarpa som möjligt. När hörnet är klart flyttas schablonen så att mönstret fortsätter. Här måste man vara försiktig så att färgen inte kladdar på tavlan.

När schablonen ligger rätt fortsätter man stöpplingen. Längs med bården vill vi ha ett rakt streck, eller en staffering på målarspråk. Till det används en smal pensel, som kallas streckpensel med en strecklinjal försedd med hålkäl, som ser till att färgen inte flyter ut längs med linjalen.

Färgen som används är samma som till bården, men den måste förtunnas med lika mycket vatten för att det målade strecket ska bli så tunt som möjligt. Man bör alltid dra ett par streck på prov för att kontrollera att färgen har rätt konsistens.

Är färgen för tjock blir inte strecket snyggt. Använder man en ny pensel måste man kanske klippa av borsten en del. Klipp alltid längs med penselns bredd. Man ska alltid börja måla utanför den egentliga ytan, då blir resultatet som bäst.

Därför sätts maskeringstejp i ändarna, så att strecket kan inledas på tejpen. När tejpen har satts dit lägger man upp linjalen och strecket dras. Notera att målaren alltid drar penseln åt samma håll.

Man ska inte lägga något tryck på penseln, utan bara föra den mjukt längs med linjalen. När ena sidan är klar och har torkat sätts nya tejpbitar på den sida som nu ska målas. Är man noggrann kommer de två strecken att möta varandra.

Metoden används på nytt med streck på andra sidan bården. Strecken målas i 5 till 7 gånger innan färgen täcker helt och strecken är skarpa. När det sista strecket dragits plockas maskeringstejpen bort och stafferingen är klar.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Så här helspacklar du

  GUIDE: Så här helspacklar du

  27/09 Oavsett om du vill ha släta väggar som ska målas eller väggar som ska kläs med glasfiberfilt är det klokt att först helspackla dem. Se här hur du gör!

 • GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  24/08 GUIDE: Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak. Men om skarvarna inte är rätt spacklade blir det inte en lika elegant. Lär dig rätt teknik här!

 • GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  24/08 Gipsplader giver flotte, glatte vægge og lofter. Men hvis samlingerne ikke er spartlet rigtigt, bliver løsningen knap så flot. Her kan du lære teknikken!

 • Ta bort färgen med värme

  Ta bort färgen med värme

  23/08 VIDEO: På gamla fönster och dörrar sitter det ofta flera lager målarfärg. De måste bort innan man kan måla igen, om man vill ha bästa möjliga resultat. Färgen kan självklart skrapas bort med en spackel eller en slipmaskin, men ...

 • Byt färg på huset – på en sekund!

  Byt färg på huset – på en sekund!

  09/08 Med en app i din smartmobil kan du nu se hur villan kommer att se ut när du har målat om den. Det är smart, det är enkelt och det är gratis.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss