Cookie- och Sekretesspolicy


Tapetreparation

Här visar målaren två typiska tapetreparationer som alla kan klara av. I det första fallet har en bit tapet skrapats av väggen och lämnat efter sig ett hål. I det andra fallet är tapeten full av bubblor och veck.

För att inte kladda ner resten av tapeten sätter man maskeringspapper runt hålet. Sedan spacklas hålet igen för att jämna av övergången mellan hål och tapet. Maskeringen plockas bort och sedan måste spackelmassan torka i cirka en timme.

När den torkat slipas den av med sandpapper korn 120. För att kunna reparera hålet måste man naturligtvis ha en tapetbit över. En bit tapet, något större än hålet rivs av. Man river bort från biten och neråt så att biten får en mjuk kant.

En rejäl klick tapetklister penslas på lagningsbiten innan den sätts på plats. På en brokig tapet som den här gäller det att man passar av mönstret.

Då kan lagningen bli så gott som osynlig. När biten sitter ordentligt fast torkas den av med en fuktig svamp för att få bort eventuella rester av tapetklister.På den randiga tapeten finns det som sagt veck och bubblor på mitten.

De har uppkommit eftersom tapeten inte fick dra tillräckligt länge med klister på innan den sattes upp.

Med en vass hobbykniv skär man längs vecken, och de löst sittande tapetbitarna plockas bort med en spackelspade. För att få så bra resultat som möjligt ska alla veck avlägsnas. Det kan se drastiskt ut, men är nödvändigt.

När alla lösa bitar är borta slipar man med sandpapper för att få mjuka övergångar. En våd av den randiga tapeten hålls upp bredvid lagningsstället så att målaren kan se hur hon ska riva till tapeten för att få ränderna att passa.

På nytt rivs lagningsbiten av så att kanterna blir mjuka. Ett tjockt lager tapetklister stryks på lagningsbiten som sedan läggs på plats med passning för ränderna.

Till sist torkas reparationen av med en fuktig svamp. När tapeten torkat kan man knappast se att den ny tapetbit satts dit.

Relaterade artiklar

 • GUIDE: Så här helspacklar du

  GUIDE: Så här helspacklar du

  27/09 Oavsett om du vill ha släta väggar som ska målas eller väggar som ska kläs med glasfiberfilt är det klokt att först helspackla dem. Se här hur du gör!

 • GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  GUIDE: Så spacklar du gipsskivor

  24/08 GUIDE: Gipsskivor ger snygga, släta väggar och tak. Men om skarvarna inte är rätt spacklade blir det inte en lika elegant. Lär dig rätt teknik här!

 • GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  GUIDE: Sådan spartler du gipsplader

  24/08 Gipsplader giver flotte, glatte vægge og lofter. Men hvis samlingerne ikke er spartlet rigtigt, bliver løsningen knap så flot. Her kan du lære teknikken!

 • Ta bort färgen med värme

  Ta bort färgen med värme

  23/08 VIDEO: På gamla fönster och dörrar sitter det ofta flera lager målarfärg. De måste bort innan man kan måla igen, om man vill ha bästa möjliga resultat. Färgen kan självklart skrapas bort med en spackel eller en slipmaskin, men ...

 • Byt färg på huset – på en sekund!

  Byt färg på huset – på en sekund!

  09/08 Med en app i din smartmobil kan du nu se hur villan kommer att se ut när du har målat om den. Det är smart, det är enkelt och det är gratis.

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss