Cookie- och Sekretesspolicy


3 vanliga fel: Gipsskivor

Skruven orsakar sprickor och gipsskivan är felvänd! Det är mycket som kan gå fel när du arbetar med gipsskivor. Här visar vi dig de tre vanligaste gör-det-självmisstagen och hur du undviker dem.


Rita på baksidan av skivan om den ska skäras eller sågas.

1. FEL: Du spegelvänder och skär därför fel!

Om du har satt upp gipsskivor i ett innertak så har du säkert gjort det: skurit fel i en skiva och därmed inte lyckats får skivan att passa runt ett hörn eller ett rör. Trots att det var det som var meningen.

Men felet ligger inte i själva skärningen utan är att du i stället har ritat på skivans framsida och därmed spegelvänt ritningen. Rita på baksidan och mät flera gånger så går det bra.


Skruven ska hålla fast gipsskivan mot regeln och det kan den endast om den inte bryter igenom kartongen - som på bilden till vänster.

2. FEL: Skruvarna går igenom pappen!

Skruvarna ska förstås sitta fast ordentligt, tänker du kanske och drar ner gipsskruvarna i skivan. Det är riktigt tänkt men metoden är fullständigt galen. Gipsskruven ska nämligen hålla fast gipsskivan i regelstommen och för att klara det får huvudet inte bryta kartongen.

Kartongen är mycket segare än gipset i skivans kärna och den är så spänstig att den ger ett visst motstånd. Det kan inte gipskärnan som i stället smulas sönder.

Skaffa en specialbits för gipsskruvar eller hyr en gipsskruvdragare. Både bits och maskin ser till att skruven dras i exakt så långt som behövs för att den ska få motstånd av kartongen och hålla fast gipsskivan på regeln.


Skär bort spackelkanten på skivor som sätts mot t.ex. en vägg.

3. FEL: Du vänder en spackelkant mot väggen!

Långsidorna på nästan alla gipsskivor är fasade och det beror på att man ska kunna spackla i skarven mellan två gipsskivor och få en stark, sammanhängande konstruktion. Men om en skiva ska sluta mot en vägg eller dörrkarm så behövs det ingen spackelkant. Tvärtom! För den kräver ju att du fyller upp med spackelmassa för att väggen ska bli slät. Skär därför av spackelkanten när skivor sätts mot ett hinder.

Lättmonterat gipstak
Hur spacklar jag gipsskivor?

Relaterade artiklar

 • Hur lägger jag klinkern bäst?

  Hur lägger jag klinkern bäst?

  06/10 Jag ska sätta i gång med att lägga nya klinker i vårt badrum. Jag skulle vilja slippa lägga en smal rad klinker, men hur gör jag?

 • SÅ får du loss den irriterande tapeten!

  SÅ får du loss den irriterande tapeten!

  04/10 Det är alltid krångligt att få loss saker som är fastlimmade. Men det är inte omöjligt. Läs våra 10 geniala tips om hur du får fastlimmade saker att SLÄPPA!

 • Fusk som funkar (för det mesta)!

  Fusk som funkar (för det mesta)!

  23/09 Det kan löna sig att strunta i reglerna och göra sådant vi inte talar högt om. Här är ett par bra fuskmetoder – och vissa saker som du ALDRIG får göra!

 • QUIZ: När lönar det sig att fuska?

  QUIZ: När lönar det sig att fuska?

  20/09 Skulle du kunna få för dig att spika in skruven den sista biten med en hammare? En del genvägar är smarta, andra duger – och en del är riktigt dumma! Vet du skillnaden?

 • TIPS: 6 Flytande plugg

  TIPS: 6 Flytande plugg

  15/09 VIDEO: Om du ska hänga upp något på väggen, kanske en tavla, vill du såklart att den ska hänga på precis rätt ställe. Dessvärre är det ofta så att precis där man vill sätta kroken finns det ingen läkt att skruva i, eller så är ...

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss