Cookie- och Sekretesspolicy


10 vägar till ett HELT exakt resultat

Ett perfekt utfört arbete är en fröjd, inte minst för att det är exakt. En lina, ett verktyg, ett redskap eller en teknik kan vara skillnaden mellan det sublima och det ordinära. Här är 10 vägar till ett perfekt och exakt utfört jobb.

Genomtänkt planering och exakt mätning har avgörande betydelse för om ett projekt blir en succé. Både i det inledande arbetet och i utförandet finns det enkla knep som gör att du får ett resultat som är exakt.

Ibland är det ett verktyg som hjälper dig att lyckas. En handöverfräs kan t.ex. justeras ner till delar av en millimeter när du ska försänka rännkrokarna i underlagstaket. Och kap- och geringssågen är suverän när trä ska sågas exakt. I andra situationer kan det vara metoden som är avgörande. Tänk bara på den enkla matematiska formeln utvecklad i antiken av greken Pythagoras. Med hjälp av den kan du konstruera en vinkel på 90 grader utan hjälp av avancerade instrument eller redskap. Det räcker med en tumstock.

Flera av de knep vi presenterar i denna artiklar används dagligen av yrkeshantverkare. Målaren använder ju alltid maskeringstejp för att måla ett fält med skarpa kanter på en vägg. Och stensättaren drar alltid ut sättgruset längs två långa rör. Det är för att dessa metoder är bäst när resultatet ska bli exakt.

1. När du sätter upp hängrännor

Hängrännor ska ha ett fall på minst 2,5 mm per meter, gärna 5 mm per meter, mot stupröret. Du kan kontrollera fallet med hjälp av en lina, vattenpass och tumstock. Vid mätning är det enkelt att skapa önskat fall.

Det är däremot svårare att bocka nya rännkrokar och montera dem korrekt på taket. Här krävs en noggrann mätning och bra verktyg. Det är faktiskt svårt att bocka krokarna utan en rännkroksbockare, så en sådan bör du hyra.

När krokarna sedan ska monteras kan det vara nödvändigt att försänka dem för att de ska sitta perfekt. Försänkningen klarar du av med en handöverfräs.

2. När du målar kanter

Om du ska måla snyggt mot till exempel ett tak, runt ett vägguttag, längs dörrfoder eller socklar, så kan du lyckas på fri hand om du håller penseln stadigt och är mycket noggrann. Men om du vill färglägga ett fält på en målad vägg och gränsen mellan färgen ska vara knivskarp så krävs maskeringstejp.

Börja med att mäta upp och markera fältet. Sätt maskeringstejp hela vägen runt om. Försegla sedan kanterna runt tejpen med väggfärgen. När väggfärgen har torkat kan du måla fältet innanför maskeringstejpen i önskad kulör.

Ladda ned hela artikeln och hämta de 10 knepen för ett HELT exakt resultat...

3. När du lägger klinker och klickgolv
4. När du fogar
5. När du bygger i vinkel
6. När du snickrar en sockel
7. När du fäster handtag
8. När du geringssågar trä
9. När du sätter upp kakel på en vägg
10. När du planar ut grus

Relaterade artiklar

 • Hur ritar jag raka linjer?

  Hur ritar jag raka linjer?

  03/07 Jag funderar på att skaffa ett kritsnöre till att rita långa linjer med. Men hur kan jag använda det när jag arbetar ensam?

 • Hur skarvar jag kant mot kant?

  Hur skarvar jag kant mot kant?

  05/11 Ett av de bästa sätten att skarva två skivor kant mot kant är att använda en lös spont. Tekniken är lika enkel som den är genial. Se här hur du gör.

 • Kan jag borra hål i glas?

  Kan jag borra hål i glas?

  16/10 Jag behöver borra ett hål i en glasskiva men undrar om det är något jag kan göra själv? Hur ska jag i så fall göra?

 • 10 hemliga hantverksknep

  10 hemliga hantverksknep

  12/10 Vi har följt med våra duktiga hantverkare på arbetet för att försöka avslöja deras hemliga knep. Här får du några av de bästa knepen.

 • 40 tips: Bli en ännu bättre hantverkare

  40 tips: Bli en ännu bättre hantverkare

  06/08 Läs om 40 knep som ger dig supersyn, superprecision, superkrafter, superhastighet och som hjälper dig att genomföra dina projekt garanterat felfritt.

Ladda ned
Klicka på de små bilderna för att förstora.
 • Exakt uppmätning – 10 vägar til ett exakt och snyggt resultat
 • Exakt uppmätning – 10 vägar til ett exakt och snyggt resultat
 • Exakt uppmätning – 10 vägar til ett exakt och snyggt resultat

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss