Cookie- och Sekretesspolicy


Undvik de klassiska
gör det själv-missarna

En del fel är så banala att vi glömmer att gardera oss mot dem – och därför gör vi om dem då och då. Men med den rätta strategin kan vi slippa dessa förbaskade banala nybörjarfel. Och med en räddningsplan är vi också beredda när vi dummar oss igen.


Fråga inte varför det gick galet, är du snäll.1.


Du sågar i 2 m-märket!


En klassiker. Du ska sätta ett märke vid 212 cm på brädan. Då sätter du ett vid 200 cm och ett vid 12 cm och ett ögonblick senare sågar du i 2-metersmärket.


SÅ HÄR UNDVIKER DU DET: Dra genast ett korsande streck över 2-metersmärket innan du sätter ett märket till. Om inte detta hjälper skaffar du ett mätband som klarar hela avståndet.

RÄDDNINGSPLAN: Köp ett par extra brädor så att det inte gör något om du sågar fel. Avtala med brädgården att du lämnar tillbaka hela brädor.
2.


Häcksaxen klipper av sladden!


Här går det undan och häcken blir snyggare och snyggare, men plötsligt blir det tyst som i graven och knivarna på häcksaxen står stilla. Du har ännu en gång lyckats klippa av sladden.


SÅ HÄR UNDVIKER DU DET: Det finns många bra tips från att lägga sladden över axeln till att dra den upp genom byxbenet och ut genom ena ärmen. Men den bästa strategin är att klippa metodiskt och hela tiden arbeta sig bort från sladden som du drar efter dig. Bevara koncentrationen. Vänd aldrig tillbaka till en kvist som du missade första gången utan att kolla noga var sladden ligger eller hänger. Ett gott råd är att alltid använda en röd eller gul sladd som syns tydligt.

RÄDDNINGSPLAN: Börja med att dra ut stickproppen ur uttaget. Kolla så att ingen propp gick. Med en skarvsladd i reserv kommer du snabbt vidare annars tar du paus för att reparera den gamla sladden.

SE OGSÅ: Min favorit:
Batteridriven häcksax
3.


Du har prylar i överskott!


Den nya lamphållaren har monterats på sladden, sladden har kortats av och det är dags att hänga upp lampan och då ligger den där lilla prylen som ska sitta på sladden vid lamphållaren kvar på köksbordet.


SÅ HÄR UNDVIKER DU DET: Lägg upp delarna i ordningsföljd när du tar bort dem och tvinga dig själv att arbeta systematiskt i omvänd ordning när delarna sätts tillbaka.

RÄDDNINGSPLAN: Det är mycket enkelt. Du plockar isär alla delar och sätter ihop den på nytt. Och nu kommer du ihåg dragavlastaren.
4.


Borren går in i en kabel i väggen!


Du skulle bra sätta upp en hylla och började därför borra hål för pluggarna. Plötsligt försvinner allt ljus i hela bostaden.


SÅ HÄR UNDVIKER DU DET: Undersök väggen med en detektor innan du borrar. En sådan kan hitta rör, kablar och vatten. Tänk dig för. Kablar och rör som murats in ligger oftast lodrätt eller vågrätt.

RÄDDNINGSPLAN: Dra ut borren och kolla om lamporna tänds i resten av bostaden när du har bytt propp. Därefter kontaktar du en elektriker för dolda installationer ska du inte pilla med själv.
5.


Fönstret är för stort!


Det nya fönstret är måttbeställt med exakt de mått du upplyste om. Men nu går det inte att pressa in det i fönsteröppningen.


SÅ HÄR UNDVIKER DU DET: Du har talat om för tillverkaren hur stor öppningen i väggen är, men på fabriken räknar med att du har angivit fönstrets mått. De kan ju inte veta hur bred fog du vill har runt fönstret. Kolla alltid att måttet ger dig möjlighet att täta (dreva) och foga runt om (cirka 15 mm).

RÄDDNINGSPLAN: Vid 19 av 20 tillfällen (minst): beställ ett nytt fönster med korrekt mått. Det kan inte löna sig att göra öppningen större och du behöver 10-15 mm på varje sida för att kunna isolera och foga.

SE OGSÅ: Allt du behöver veta om fönster
6.


Listerna har gerats åt fel håll!


Du har mätt för foderlisterna runt dörren, satt en märke för 45-graders sågning och sågat. Då vänder geringen åt fel håll!


SÅ HÄR UNDVIKER DU DET: Så snart du har avsatt längden på foderlisterna så markerar du med tunna streck åt vilket håll som listerna ska kapas. Då är det ingen risk att du ställer in kap- och geringssågen åt fel håll. Kapa sedan listen.

RÄDDNINGSPLAN: Ha alltid en eller ett par lister i reserv.

7.


Delarna passar inte!


Det nya skåpet från Ikea börjar ta form, men plötsligt ser du att Ikea har lagt en felaktig skiva i paketet och fyra av skruvarna är för långa.


SÅ HÄR UNDVIKER DU DET: Du ska bara följa den tecknade monteringsanvisningen. Sannolikheten för att Ikea har packat fel är extremt liten. Det är mer troligt att du gör något fel.

RÄDDNINGSPLAN: Plocka isär delarna tills du hittar felet och följ sedan anvisningarna när du försöker igen.

8.


Disklådan ramlar igenom hålet!


Du har köpt ny bänkskiva och sågat ut för den nya disklådan och då ramlar den rakt igenom! Du mätte noga, markerade lika noga och ritade sedan hålet 10 mm innanför dina märken.


SÅ HÄR UNDVIKER DU DET: Du har lyckat begå det dyra och klassiska felet att såga i det första strecket. Det undviker du om du tydligt markerar att det första strecket avser disklådans yttre kant. Rita sedan rätt hål!

RÄDDNINGSPLAN: Nu har du verkligen gjort bort dig. Du måste skaffa en större disklåda eller en ny bänkskiva. Och kolla sedan noga strecket.


SE OCKSÅ: Ny disklåda i köksbänkenRelaterade artiklar

 • Hur lägger jag klinkern bäst?

  Hur lägger jag klinkern bäst?

  06/10 Jag ska sätta i gång med att lägga nya klinker i vårt badrum. Jag skulle vilja slippa lägga en smal rad klinker, men hur gör jag?

 • SÅ får du loss den irriterande tapeten!

  SÅ får du loss den irriterande tapeten!

  04/10 Det är alltid krångligt att få loss saker som är fastlimmade. Men det är inte omöjligt. Läs våra 10 geniala tips om hur du får fastlimmade saker att SLÄPPA!

 • Fusk som funkar (för det mesta)!

  Fusk som funkar (för det mesta)!

  23/09 Det kan löna sig att strunta i reglerna och göra sådant vi inte talar högt om. Här är ett par bra fuskmetoder – och vissa saker som du ALDRIG får göra!

 • QUIZ: När lönar det sig att fuska?

  QUIZ: När lönar det sig att fuska?

  20/09 Skulle du kunna få för dig att spika in skruven den sista biten med en hammare? En del genvägar är smarta, andra duger – och en del är riktigt dumma! Vet du skillnaden?

 • TIPS: 6 Flytande plugg

  TIPS: 6 Flytande plugg

  15/09 VIDEO: Om du ska hänga upp något på väggen, kanske en tavla, vill du såklart att den ska hänga på precis rätt ställe. Dessvärre är det ofta så att precis där man vill sätta kroken finns det ingen läkt att skruva i, eller så är ...

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss