Cookie- och Sekretesspolicy


Laga den förstörda golvbrädan

Stora fläckar och djupa jack kan förstöra ett i övrigt fint golv. Men du behöver inte gå och gräma dig över de hemska fläckarna, för med rätt verktyg och den här vägledningen i handen kan du byta ut den förstörda golvbiten med kirurgisk precision.

Laga den förstörda golvbrädan
En otät radiatorventil har lämnat efter sig ett fuktskadat område på golvet.

Det kan finnas många och goda anledningar till att vilja byta en golvbräda. En hemsk fläck efter en krukväxt, en djup repa från då sonen gick på styltor i matsalen, eller den klassiska otäta ventilen till elementet som lämnat efter sig en eller flera dyngsura golvbrädor, som nu ser helt fruktansvärda ut.

LÄS OCKSÅ: Gör en perfekt reparation av trägolvet

Lösningen är enkel

Du ska bara använda en multisåg för att såga loss den dåliga golvbiten och ersätta den med en ny och fräsch bit. Detta kräver så klart att du antingen har en golvbit liggande eller kan köpa den på någon byggmarknad.

TIPS: Finns golvet inte längre att köpa?

Finns inte golvet att köpa är ett tips att kika under ett skåp. Det kan vara så att du kan såga loss en liten bit för ändamålet där.

Här visar vi hur du byter en förstörd golvbräda kring en radiatorventil. Den är lite svårare än att byta en helt rak bit, men principen är den samma.

 Laga den förstörda golvbrädan

Därför blir golvet fult

Krukväxter. En krukväxt som står i en otät kruka kan snabbt förstöra en golvbräda eller två och lämna efter sig stora och fula fläckar.

Radiatorventiler. Radiatorventiler kan stå i månader och “svettas” ner på golvet, innan du upptäcker det och kan göra någonting åt det.

Jack och repor. Varje gång du möblerar om hemma, kan du råka repa och förstöra golvet.

GÖR SÅ HÄR
 Laga den förstörda golvbrädan 1. Börja med att dra ett streck på den förstörda golvbrädan 5 mm från skarven, där den stöttar upp nästa bräda. Använd nu multisågen till att såga rakt ned i strecket.
 Laga den förstörda golvbrädan 2. Lirka loss de sista 5 mm, så att brädan bakom kan användas som guide för den nya. Såga nu ut en ny golvbräda i en längd som passar hela vägen in till väggen.
 Laga den förstörda golvbrädan 3. Mät avståndet från väggen och ut till rörets centrum, och dra där ett vinkelrätt streck på brädan – det är detta streck du i nästa steg ska såga efter. Mät nu ut, var på strecket röret ska gå igenom, och borra ett hål i en storlek som ger 8-10 mm luft omkring röret.
 Laga den förstörda golvbrädan 4. Såga genom hålet
(efter strecket). Du har nu två golvbitar, en kort och en lång, som tillsammans passar perfekt omkring radiatorröret.
 Laga den förstörda golvbrädan 5. Såga av den nedersta delen av noten. På det viset kommer dina två nya golvbitar glida på plats utan att stöta emot det gamla golvets noter.
 Laga den förstörda golvbrädan 6. Limma de båda golvbitarna på plats runt röret. Torka bort överskottslimmet med en fuktig trasa. Ställ något tungt ovanpå som håller brädorna på plats medan de torkar.


Relaterade artiklar

 • Kemiskt trä lagar golvet

  Kemiskt trä lagar golvet

  03/04 Har du fått fördjupningar eller skador i ditt trägolv så är kemiskt trä lösningen. Se hur du använder det geniala materialet på ditt golv.

 • GUIDE: Reparera dina trägolv

  GUIDE: Reparera dina trägolv

  07/03 Repor, fukt och jack. Trägolv utsätts för både det ena och det andra, men det går som tur är att laga de flesta skador. Se hur du gör här.

 • Massivt plankgolv - håller i 100 år!

  Massivt plankgolv - håller i 100 år!

  05/12 Det är ett rent nöje att lägga ett golv med de breda och näst intill perfekta slottsplankorna, och har du koll på dem avgörande moment kan det inte gå fel.

  Svårighet 3/4
 • Nödvändiga golvverktyg

  Nödvändiga golvverktyg

  17/08 VIDEO: Vid golvläggning är det en handfull verktyg som är helt oundgängliga. Du behöver ett vattenpass på minst en meter, så att du kan väga in reglarna. Men även ett enmeterspass kan emellanåt vara för kort.

 • Foga samman golvplankor mellan reglar

  Foga samman golvplankor mellan reglar

  17/08 VIDEO: För att minska svinnet börjas varje varv i golvläggningen med den bit som blev över i föregående varv. Men det gör att en del plankor inte får stöd av en regel underifrån i fogen.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss