Cookie- och Sekretesspolicy


In- och utvändiga listfogar

Innan du sågar till lister i ett invändigt hörn måste du kontrollera att hörnet är 90 grader – i rät vinkel.


Här stämmer vinkeln och den första listen sågas till i 45 graders vinkel. Vi använder en kap- geringssåg som ger bäst resultat. Du kan självklart också använda en listsåg och en geringslåda.

Fäst inte listen ännu. Såga först till den andra delen, också den i 45 graders vinkel, men vinklad åt motsatt håll.För ihop listerna och kontrollera att fogen sluter helt tät.

Nu ska fogen limmas. Använt ett vanligt trälim, eller snickarlim, som det också kallas. Och lägg bara lim på den ena listen, och dessutom bara längs ytterkanten. Då är det minst risk för att fogen öppnar sig med tiden.

För ihop listerna och gör fast båda två med ett par spikar. Torka noga av överskjutande lim. Den kan vara mycket svår att får bort när den väl har torkat. För bästa resultat kan du sätt på en tunn smyglist. De är lättast att kapa till med hjälp av en listsax.

Listsaxen har gradinställningar, för att ge exakta snitt även om de inte ska vara 45 grader. Men det ska de vara här, så kapa först till den ena listen i 45 graders vinkel. Kom ihåg att vända den konvexa sidan av listen mot dig när du klipper.

Gör fast listen med ett par dyckert.Klipp sedan till den andra listen. Den kapas naturligtvis åt motsatt håll.Notera att vi har klippt till smyglisten två millimeter längre än den egentligen ska vara. Då hamnar listen i spänn mellan väggen och hörnet. Då kan den pressas på plats så att fogen blir helt tät. Montera smyglisterna med små dyckertar mot fotlisten, aldrig mot golvet. Då slipper du att smyglisterna lossnar när golvplankorna rör sig, som de ofta gör. Det är lite svårare att få till listerna runt ett utvändigt hörn.

Såga först till de längre listbitarna i 45 graders vinkel och gör fast dem så att vinkelns innerkant sitter precis vid vägghörnet. Mät nu noga mellan de två listernas inre hörn. Här är avståndet 18,1 cm. Mittbiten sågas i 45 graders vinkel i båda ändar. Biten passar bra och ger fina ytterhörn när den väl sitter på plats.

Relaterade artiklar

 • Nödvändiga golvverktyg

  Nödvändiga golvverktyg

  17/08 VIDEO: Vid golvläggning är det en handfull verktyg som är helt oundgängliga. Du behöver ett vattenpass på minst en meter, så att du kan väga in reglarna. Men även ett enmeterspass kan emellanåt vara för kort.

 • Foga samman golvplankor mellan reglar

  Foga samman golvplankor mellan reglar

  17/08 VIDEO: För att minska svinnet börjas varje varv i golvläggningen med den bit som blev över i föregående varv. Men det gör att en del plankor inte får stöd av en regel underifrån i fogen.

 • Så får du dit den sista plankan

  Så får du dit den sista plankan

  17/08 VIDEO: Den sista plankan kan vara svår att få på plats vid väggen. Men gör som hantverkaren visar, så går det lättare.

 • Byt läggriktning med hjälp av en lös fjäder

  Byt läggriktning med hjälp av en lös fjäder

  17/08 VIDEO: Ett golv läggs alltid med fjädern i förkant. Det är bra då man kan göra fast plankan med en skruv och sedan dölja skruvhuvudet av nästa planka.

 • Gör en egen slagkloss

  Gör en egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behöver inte lägga pengar på en slagkloss när du lägger golv. Det är både billigare och bättre att tillverka den själv.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss