Cookie- och Sekretesspolicy


Dölja skruvar med träplugg

Här demonstrerar hantverkaren hur man monterar ett golv med skruvar och därefter döljer skruvhuvudena med hjälp av träpluggar.


Varje golvplanka monteras med två skruvar. På de här plankorna, som är 18 cm breda, fäster vi skruvarna 4 cm från kanten.

Man måste markera mycket noga så att skruvarna hamnar på en rät linje. Plugghålen följer samma linje och det blir inte snyggt om de inte snörrätt efter varandra.

Tumregeln är att göra hål för skruvarna en fjärdedel av plankans bredd in från kanten. Dels sitter plankan väl fast, dels finns det gott om plats för pluggarna. Dessutom minimeras risken för att plankan spricker.Här har vi valt 16 mm pluggar och förborrar därför med ett pluggborr i hårdmetall, som närmast fräser upp hålet och lämnar en skarp övergång.

Borra bara halvvägs genom plankan. Den här plankan är 22 mm tjock. Vi borrar därför bara 11 mm. Därefter använder vi en pluggborr för att ta ur passande pluggar. De finns i många olika storlekar upp till 30 mm. Sedan görs golvet fast med 4,5 x 60 mm skruvar. Montera en 16 mm pluggborr i borrmaskinen.

Använder man samma virke till pluggarna som i golvet blir pluggarna mindre framträdande. Med pluggborren monterad i borrmaskinen går det snabbt att ta ut en mängd pluggar. Se till att hålla borrstålet i rät vinkel mot plankan så att pluggarna blir helt raka. Annars kan du använda en pelarborrmaskin. När borrstålet gått i botten knäcker man bara pluggen lite åt sidan, så att den lossnar från virket.

Vänd och vrid på pluggarna så att de stämmer överens med ådringen i plankan. När du hittat en plugg som stämmer är det bara att lägga på trälim och knacka ner pluggen i hålet med en hammare. Därefter stämmer man av den uppstickande delen av pluggen med ett vasst stämjärn bit för bit. Kom ihåg att vända den vinklade delen av eggen neråt, annars är det risk att pluggen förstörs och stämjärnet fastnar i plankan.

Hantverkaren rekommenderar att du sätter i pluggarna en planka i taget, för att vara helt säker på att de hamnar tätt ihop. När alla pluggar är monterade ska golvet slipas. Här använder vi en excentnerslipmaskin, först med korn 120 och sedan korn 180, så att pluggarna hamnar i nivå med golvet. Det går också att köpa färdiga pluggar i stället för att tillverka dem själv, men det är mycket dyrare.

Man kan också köpa en rundstav, exempelvis i teak, och såga till pluggarna. Såna pluggar limmas och slipas på samma sätt. Det ger ett speciellt intryck om pluggarna är gjorda i annat virke än själva golvet. Väljer man att lägga ett golv med träpluggar måste man räkna med att slipa hela golvet med en golvslipmaskin och sedan ytbehandla golvet.

Relaterade artiklar

 • Nödvändiga golvverktyg

  Nödvändiga golvverktyg

  17/08 VIDEO: Vid golvläggning är det en handfull verktyg som är helt oundgängliga. Du behöver ett vattenpass på minst en meter, så att du kan väga in reglarna. Men även ett enmeterspass kan emellanåt vara för kort.

 • Foga samman golvplankor mellan reglar

  Foga samman golvplankor mellan reglar

  17/08 VIDEO: För att minska svinnet börjas varje varv i golvläggningen med den bit som blev över i föregående varv. Men det gör att en del plankor inte får stöd av en regel underifrån i fogen.

 • Så får du dit den sista plankan

  Så får du dit den sista plankan

  17/08 VIDEO: Den sista plankan kan vara svår att få på plats vid väggen. Men gör som hantverkaren visar, så går det lättare.

 • Byt läggriktning med hjälp av en lös fjäder

  Byt läggriktning med hjälp av en lös fjäder

  17/08 VIDEO: Ett golv läggs alltid med fjädern i förkant. Det är bra då man kan göra fast plankan med en skruv och sedan dölja skruvhuvudet av nästa planka.

 • Gör en egen slagkloss

  Gör en egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behöver inte lägga pengar på en slagkloss när du lägger golv. Det är både billigare och bättre att tillverka den själv.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss