Cookie- och Sekretesspolicy


Nödvändiga golvverktyg

Vid golvläggning är det en handfull verktyg som är helt oundgängliga. Du behöver ett vattenpass på minst en meter, så att du kan väga in reglarna. Men även ett enmeterspass kan emellanåt vara för kort.


Därför rekommenderar hantverkaren att du investerar i en rätbräda på mellan 2 och 3 meter. Den här modellen har dessutom ett inbyggt vattenpass, varför den kan användas både i arbetet med att få ett jämnt underlag och i själva läggningen, när du ska kontrollera att framkanterna ligger rätt.

Du kan heller inte undvara ett golvjärn, som även kallas baksmälla, när du ska trycka plankor på plats nära väggen. Skruvdragare, hammare och sticksåg har du säkert redan i verktygslådan. Annars bör du skaffa det, för de behövs genom i stort sett hela arbetet.

Sticksågen bör vara försedd med en sula som kan vinklas utan hjälp av ett verktyg. Det är bara onödigt jobb att peta med en skruvmejsel eller insexnyckel för att ställa in sågvinkeln. Kap- geringssågen är en dröm att ha när man lägger golv. Ska du lägga stora ytor rekommenderar hantverkaren att du köper en sådan såg, eftersom det både underlättar arbetet och gör det roligare, förutom att snitten blir mycket snyggare.

En kap- geringssåg är en universalsåg som används i en mängd sammanhang. Inte minst när man lägger golv och behöver både korta av och dela många plankor samtidigt som man behöver geringssåga lister. En stor fördel med den här modellen är att sågklingan kan föras bakåt med hjälp av slädkonstruktionen, så att sågen kan kapa även mycket breda arbetsstycken.

Kap- geringssågen kan till att börja med göra ett helt snörrätt och rent snitt vinkelrätt i arbetsstycket. Det raka snittet används ofta när du lägger golv. Sågen kan också lägga vinklade snitt. Sulan kan ställas in steglöst mellan 0 och 50 graders vinkel. Därpå låses sågklingan i läge. Här sågar vi till exempel ett 45 graders snitt.

Man kan råka ut för att till exempel en list inte kan kapas i rätt vinkel för att listen är för hög. Därför kan klingan vinklas även i lodlinjen till 45 grader och listen kan kapas liggande. Därmed får man samma vinkel som om den kapats stående.Kap –geringssågen är också perfekt till finjusteringar. Börjar man såga en liten bit från markeringen är det enkelt att flytta arbetsstycket och få snittet exakt rätt.

Om ett arbetsstycke är en aning skevt eller någon millimeter för stort är det inget problem att fixa det med en kap- geringssåg. Det hade däremot varit har när omöjligt med en fogsvans eller en sticksåg. Även ojämna vinklar kan överföras. Det är vara att överföra måttet från smygvinkeln, låsa sågen i rätt position och såga, så har golvplankan fått exakt rätt vinkel.

Även mycket långa golvplankor går att klara om du har extrautrustning till sågen, som här ett sågstativ. Det används för att bära av längre plankor så att det ändå går att såga säkert och exakt. Men även för mindre arbeten är stativet till nytta. Här flyttar vi bara sågen längs skenan, så att sågen kommer i rätt läge och den kortare plankan kan vila på hållaren.

Kapgeringssågen är på det hela taget väl anpassad till de flesta såguppgifter där du önskar total precision. Investerar du in en sådan såg kan du ha glädje av den även när du bygger en terrass, ett cykelskjul eller i andra sammanhang där de behöver göra många och exakta sågningar.

Relaterade artiklar

 • Foga samman golvplankor mellan reglar

  Foga samman golvplankor mellan reglar

  17/08 VIDEO: För att minska svinnet börjas varje varv i golvläggningen med den bit som blev över i föregående varv. Men det gör att en del plankor inte får stöd av en regel underifrån i fogen.

 • Så får du dit den sista plankan

  Så får du dit den sista plankan

  17/08 VIDEO: Den sista plankan kan vara svår att få på plats vid väggen. Men gör som hantverkaren visar, så går det lättare.

 • Byt läggriktning med hjälp av en lös fjäder

  Byt läggriktning med hjälp av en lös fjäder

  17/08 VIDEO: Ett golv läggs alltid med fjädern i förkant. Det är bra då man kan göra fast plankan med en skruv och sedan dölja skruvhuvudet av nästa planka.

 • Gör en egen slagkloss

  Gör en egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behöver inte lägga pengar på en slagkloss när du lägger golv. Det är både billigare och bättre att tillverka den själv.

 • Bygg dina egna golvkilar

  Bygg dina egna golvkilar

  17/08 VIDEO: När man lägger trägolv stöter man lätt på plankor som slagit sig så mycket att det är svårt att få ihop fjäder och not. Problemet löser man med en uppsättning hemgjorda kilar.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss