Cookie- och Sekretesspolicy


Laga hål i golvet

Här har det tidigare gått rör genom golvet. Nu är de borta och kvar finns bara tre onödiga hål som nu ska täppas igen.


Vi börjar med att mäta diametern på det största hålet. Här är det 44 mm.För att kunna jämna till hålet tillverkar vi en schablon. Här använder vi en bit av en golvplanka, där vi borrar ett hål med en hålsåg. Hålet är 5-10 mm större än hålet i golvet.

Vi tillverkar också en schablon för pluggarna som ska användas för att fylla hålen. Den här hålsågen är precis så stor att den rymmer den andra hålsågen. Man kan behöva testa sig fram för att hitta två hålsågar som ger önskat resultat – att hål och plugg stämmer överens.

Vi har hittat en bit golvplanka som liknar det befintliga golvet. Då får vi en mer osynlig reparation. Samtidigt bör man kontrollera ådringen, så att pluggen tas ut på en plats som överensstämmer med det befintliga golvet.

Schablonen spänns fast med tvingar på plankan och pluggarna tas ut. Är arbetsstycket tjockt kan du tillverka en längre plugg och sedan dela den i två.Inomhus läggs schablonen med det mindre hålet ovanför hålet i golvet. Schablonens hål måste alltid vara större än det hål som ska fyllas. Annars blir inte kanterna helt raka. Samma hålsåg som användes för att göra hål i schablonen används nu för att rikta hålet i golvet. Var noga med att inte borra djupare än omkring 1 cm.

När du fått bort träet runt kanten med hjälp av exempelvis ett stämjärn eller en skruvmejsel har du fått ett helt cirkelrunt hål som dessutom har en botten där pluggen går emot, så att den inte bara åker igenom när du knackar den på plats. Välj ut den plugg som passar bäst med ådringen i golvet. Lägg på trälim längs pluggens sidor och på dess botten och knacka sedan ner den försiktigt i hålet.

Den uppstickande delen av pluggen som stäms bort med stämjärn så att pluggen hamnar nästan i nivå med golvytan. Övriga hål riktas på samma sätt och fylls med pluggar. Nu behöver man en slipmaskin för att slipa ner pluggarna helt i nivå med golvet. Här använder vi en excentnerslipmaskin. Men det går att använda en vanlig slipmaskin.

Det här golvet är vitpigmenterat och oljat, så för att få en så osynlig reparation som möjligt behandlas området med vit olja.När pluggarna är behandlade ser man inte mycket av reparationen.

Relaterade artiklar

 • Nödvändiga golvverktyg

  Nödvändiga golvverktyg

  17/08 VIDEO: Vid golvläggning är det en handfull verktyg som är helt oundgängliga. Du behöver ett vattenpass på minst en meter, så att du kan väga in reglarna. Men även ett enmeterspass kan emellanåt vara för kort.

 • Foga samman golvplankor mellan reglar

  Foga samman golvplankor mellan reglar

  17/08 VIDEO: För att minska svinnet börjas varje varv i golvläggningen med den bit som blev över i föregående varv. Men det gör att en del plankor inte får stöd av en regel underifrån i fogen.

 • Så får du dit den sista plankan

  Så får du dit den sista plankan

  17/08 VIDEO: Den sista plankan kan vara svår att få på plats vid väggen. Men gör som hantverkaren visar, så går det lättare.

 • Byt läggriktning med hjälp av en lös fjäder

  Byt läggriktning med hjälp av en lös fjäder

  17/08 VIDEO: Ett golv läggs alltid med fjädern i förkant. Det är bra då man kan göra fast plankan med en skruv och sedan dölja skruvhuvudet av nästa planka.

 • Gör en egen slagkloss

  Gör en egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behöver inte lägga pengar på en slagkloss när du lägger golv. Det är både billigare och bättre att tillverka den själv.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Bygga hus från grunden själv

Hej! Vilka arbete ska anlitas till ...

reklamation

slösade en nedladdning på denna ...

Nya golv isolering??

Är nyinflyttad i ett radhus. Har klinker på ...

Hur bäst ta bort lack från furugolv utan slipmaskin?

Har läst att furugolven inte ska lackas utan ...

Mest lästa i forumet

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss