Cookie- och Sekretesspolicy


Fixa hålen i trägolvet snabbt

Det irriterande hålet i ditt målade trägolv kan du snabbt och lätt laga själv. Kemiskt trä är en klockren lösning, då det har fördelen att det inte krymper och dessutom härdar snabbt, så att du inte behöver stå och vänta.

Lap hullet med kemisk træ Det är en ful fördjupning i trägolvet, där smutsen samlas. Det är enkelt åtgärdat med kemiskt trä.

Är det gamla trägolvet övermålat, utan att sprickor och dylikt blivit spacklade innan, kommer det antagligen bli små håligheter i golvet efterhand.

Det ger så klart ett rustikt utseende, men i längden är det också ganska irriterande, eftersom håligheterna samlar damm, smuts och vatten.

Som tur är kan den sortens hål och sprickor lätt lagas, och planerar du ändå en uppfräschning av golvet med ny färg är det läge att fixa hålen så att golvet blir helt jämnt.

Det gör du enklast och snabbast med kemiskt trä (även kallat trämassa). Det är perfekt för ändamålet eftersom du kan fylla igen hela hålet på en gång och massan inte krymper. Efter cirka 20 minuter har reparationen härdat och du kan snabbt gå vidare till slipningen.

Hårdheten på kemiskt trä motsvarar furu, så det går till och med att slipa reparationen i nivå med golvet.

Därför går det fel

Hål i målade trägolv kan uppstå på flera sätt. I det här fallet beror det nog bara på att man har målat ovanpå en liten rötskada utan att spackla igen och reparera den i förväg. Men det händer också att en kvist lossnar och faller ur, eller att en golvbräda får ett rejält hack från en stor, tung möbel.

Oavsett hur skadan uppstår är den tråkig att se – och inte minst opraktisk, eftersom det snabbt samlas smuts och damm i hålet. Dessutom samlas även ofta vatten i hålet när golvet våttvättas.

GÖR SÅ HÄR
Rita upp med blyertspenna 1.
Rita upp med blyertspenna där träet är mjukt kring hålet. Du kan hitta det mjuka träet med en skruvmejsel. Den glider lätt ner i det förstörda träet, men är samtidigt inte spetsig nog att tränga ned i hårt, friskt trä.
Hacka loss trä med ett stämjärn 2.
Med ett stämjärn kan du nu hacka loss det mjuka träet bit för bit. Fortsätt tills hela kanten runt om hålet består av friskt trä. Rensa även i botten av hålet om det behövs.
Rensa hålet på spån och damm 3.
Nu ska hålet rensas på spån. En borste räcker inte – du måste plocka fram dammsugaren. Här var botten så fast att vi inte behövde gå särskilt djupt.
Kemiskt trä i tuber 4.
Kemiskt trä levereras i två tuber, där den stora är själva spackelmassan och den lilla tuben är en supereffektiv härdare. Använd en slät och ickesugande skiva att blanda på.
Tryck ned massan i hålet med en spackel 5.
När de två komponenterna är blandade har du bara ett par minuter på dig innan det böjar härda. Med en spackel trycks massan ned i hålet att så massan sticker upp lite ovanför hålet.
Slipa massan jämn 6.
Efter 20 minuter kan du slipa. Slippapper med korn 80 är idealiskt för att slipa massan jämn med det omgivande golvet. Rör maskinen fram och tillbaka, så att färgen inte bränner fast på slippapperet.


Relaterade artiklar

 • GUIDE: Reparera dina trägolv

  GUIDE: Reparera dina trägolv

  07/03 Repor, fukt och jack. Trägolv utsätts för både det ena och det andra, men det går som tur är att laga de flesta skador. Se hur du gör här.

 • Laga förstörd golvbräda

  Laga förstörd golvbräda

  25/01 Du behöver inte gräma dig över fläckar och djupa jack i ditt trägolv – med rätt verktyg kan du byta ut den förstörda golvbrädan helt utan att det syns.

 • Massivt plankgolv - håller i 100 år!

  Massivt plankgolv - håller i 100 år!

  05/12 Det är ett rent nöje att lägga ett golv med de breda och näst intill perfekta slottsplankorna, och har du koll på dem avgörande moment kan det inte gå fel.

  Svårighet 3/4
 • Nödvändiga golvverktyg

  Nödvändiga golvverktyg

  17/08 VIDEO: Vid golvläggning är det en handfull verktyg som är helt oundgängliga. Du behöver ett vattenpass på minst en meter, så att du kan väga in reglarna. Men även ett enmeterspass kan emellanåt vara för kort.

 • Foga samman golvplankor mellan reglar

  Foga samman golvplankor mellan reglar

  17/08 VIDEO: För att minska svinnet börjas varje varv i golvläggningen med den bit som blev över i föregående varv. Men det gör att en del plankor inte får stöd av en regel underifrån i fogen.

Läs mera om

Beställ vårt gratis nyhetsbrev

Tillgång till alla artiklarna

Tillgång till alla artiklarna

För endast 19 kronor får du tillgång till över 1500 expert-guider.

Gør Det Selv Forum

Senaste i forumet

Angående sot på braskaminens glasluckor

Hej! Här kommer ett supertips. Igensotade ...

Förråd till brädor o plankr

Efter en del byggande blir det en del plankor ...

Arkivet

Lite frågor och synpunkter på arkivet. 1. ...

Luftspalt på stående panel

Hej! Jag renoverar ytterväggen på en gammal ...

Mest lästa i forumet

Bygga bänkbord

Hej på er,Någon som vet om GDS har haft något ...

Trappa till entrén

Vill bygga en trappa enl bifogad bild. Finns ...

Pdf...

I egenskap av prenumerant blir jag blir jag ...

Var hittar jag en bra byggbeskrivning på träaltan?

Jag tänker bygga en träaltan på baksidan och ...

Gör Det Själv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International A/S | Juridisk information | Kontakta oss